Asscher: burgers hebben begrip voor bezuinigingen

Het kabinet denkt dat burgers er begrip voor hebben dat het kabinet moet bezuinigen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. 'Nederlanders begrijpen heel goed dat er geen makkelijke keuzes meer zijn.' Vicepremier Lodewijk Asscher heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. Die zat hij voor omdat premier Mark Rutte in Brussel is bij een EU-top.

redactie
Lodewijk Asscher Beeld anp
Lodewijk AsscherBeeld anp

Asscher gaat er ook van uit dat het kabinet een breed draagvlak krijgt voor zijn beleid. Ook voor het omstreden plan om de pensioenopbouw te verlagen verwacht hij steun in de Senaat, ook al heeft het kabinet daar geen meerderheid. Dit plan kreeg in de Tweede Kamer alleen steun van de regeringsfracties VVD en PvdA.

Sociale partners
Asscher ontkende dat het kabinet zich te veel afhankelijk maakt van de sociale partners en 'het regeren overlaat aan de polder'. Hij wees erp dat er bij vakbonden en werkgevers 'weinig enthousiasme'' bestaat om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen, zoals het kabinet van plan is. Toch gaat het kabinet dat doen. 'De regering regeert.'

Samenwerking
Asscher denkt dat er goede mogelijkheden zijn om met de oppositiefracties D66 en GroenLinks een akkoord te sluiten over de 'kindregelingen' en het hoger onderwijs. Een delegatie van het kabinet heeft daarover donderdagavond urenlang gesproken met de twee partijen. Maandagavond gaat het overleg verder.

Het kabinet wil de huidige 11 kindregelingen (zoals de kinderbijslag) terugbrengen tot 4. Dat moet tot een bezuiniging leiden van zo'n 900 miljoen. Ook wil het een sociaal leenstelsel invoeren voor studenten.

Ruilen
D66 en GroenLinks willen daarover wel praten, maar eisen in ruil flinke extra investeringen in het onderwijs. Ook willen ze de bezuinigingen op de kinderopvang verzachten. Vooral GroenLinks dringt ook aan op een verdere vergroening van het belastingstelsel door bijvoorbeeld vervuilende bedrijven zwaarder te belasten.

'Als de eisen redelijk zijn, wil het kabinet daaraan tegemoetkomen', liet Asscher weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden