Asscher blijft bij korting op de kinderopvang

De bezuiniging van 90 miljoen euro op de kinderopvang voor 2013 wordt niet teruggedraaid. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

DEN HAAG - Volgens de bewindsman is het technisch ingewikkeld om nog iets aan de bezuiniging te veranderen. Hij denkt bovendien niet dat het schrappen van de maatregel ouders ertoe zal verleiden meer te gaan werken.


Een groot deel van de Tweede Kamer, inclusief de coalitiefracties VVD en PvdA, sloeg eerder deze week aan op een oproep van de werkgevers-, werknemers- en ouderorganisaties in de kinderopvang. Zij stellen dat de geplande bezuinigingen voor 2013 al vrijwel zijn gehaald nu de sector dit jaar veel sneller is gekrompen dan verwacht. Volgens de laatste cijfers van het Waarborgfonds Kinderopvang nam de bezetting in de opvang in de eerste helft van 2012 al af met 10,4 procent. Ouders doen dan ook veel minder vaak een beroep op de toeslag voor kinderopvang, waardoor de kosten voor de overheid afnemen. Het kabinet geeft er nu al 140 miljoen euro minder aan uit dan gepland. In 2013 en 2014 zou dat respectievelijk nog eens 95 en 40 miljoen zijn.


De gevolgen voor de sector zijn zichtbaar. In de eerste acht maanden van 2012 gingen 56 kinderopvangbedrijven failliet. Honderden bedrijven staan op omvallen. Ondernemers verwachten voor komend jaar een afname van nog eens 7 procent. Eerder voorspelde het ministerie van Sociale Zaken voor 2013 nog een groei. Asscher wil pas in het voorjaar bekijken of hij nog iets voor de kinderopvang kan doen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden