Update

Assange: documenten komen vrij als ons iets overkomt

AMSTERDAM - Julian Assange, de meest besproken man van dit moment, reageert vandaag op vragen van lezers van The Guardian. De oprichter van WikiLeaks heeft een aantal interessante antwoorden.

Julian Assange. Beeld epa

Als er iets met de mensen achter WikiLeaks zal gebeuren, dan worden de belangrijkste documenten automatisch online gezet. 'Meer dan 100.000 mensen hebben de documenten die beveiligd zijn met een code. Mocht er iets gebeuren dan worden ze vrijgegeven. Ook hebben enkele nieuwsorganisaties de documenten. De geschiedenis zal winnen', zo schrijft Assange.

Assange stelt dat hij altijd heeft geloofd dat zijn concept een wereldwijde rol zou spelen. Al in 2007 veranderden dankzij WikiLeaks, volgens Assange, de resultaten van de verkiezingen in Kenia. Eigenlijk had hij verwacht dat de grote impact die WikiLeaks nu heeft, nog eerder zou beginnen. 'We liggen twee jaar achter op schema'.

Dat hij het gezicht zou worden van de site was niet de oorspronkelijke bedoeling volgens Assange. 'Toen willekeurige individuen begonnen te claimen dat ze WikiLeaks vertegenwoordigen, hebben we besloten dat ik het gezicht zou worden. Hierdoor word ik in elk aspect van mijn leven aangevallen, maar krijg ik ook meer credits dan een ander.'

Supermachten
Over zijn veiligheid zegt Assange: 'Natuurlijk nemen we voorzorgsmaatregelen om onze veiligheid te garanderen, voor zover dat mogelijk is tegenover supermachten.'

Assange vindt wel dat mensen die oproepen om hem te vermoorden, zoals een top-adviseur van de Canadese minister-president onlangs deed, moeten worden aangeklaagd.

Moederland

Een van de consequenties van het leven van Assange is dat hij niet snel meer voet op de bodem van zijn moederland Australië zal zetten. 'Zolang premier Gillard en de andere politici actief blijven meehelpen met de aanvallen op mij en mijn mensen zie ik dat niet gebeuren', schrijft hij. Volgens Assange doen ze dat om 'naar de cocktailparty's op de Amerikaanse ambassade te kunnen blijven gaan'.

De wereld veranderen
Op de vraag of hij vindt dat hij geprezen moet worden antwoord Assange dat vooral Bradley Manning, de jongen soldaat die waarschijnlijk de documenten gelekt heeft, lof verdient. 'Degenen die de echte risico's nemen, dat zijn de helden'.

Assange stelt zichzelf niet als journalist te beschouwen, hoewel hij al sinds zijn 25ste non-fictie verhalen schrijft. 'Ik ben meer een uitgever van informatie', schrijft Assange.

Gevaarlijk om namen te publiceren
WikiLeaks heeft vaak de kritiek gekregen dat het mensen in gevaar brengt. Zo zouden in recente onthullingen de namen van Afghaanse informanten te lezen zijn. Op de vraag wat hij daarvan denkt antwoord Assange dat 'WikiLeaks al vier jaar documenten publiceert en dat er in die periode nog nooit een aannemelijke beschuldiging is geweest dat een individu slachtoffer is geworden door de acties van WikiLeaks. Zelfs het Pentagon kan zulke beschuldigingen niet hardmaken.'

UFO's
Niet alle vragen zijn even serieus te nemen. Zo vraagt een zekere Achant of WikiLeaks ooit documenten over UFO's heeft ontvangen. 'Ja, we krijgen veel e-mails van weirdo's over UFO's of hoe ze erachter kwamen dat ze de antichrist zijn', zegt Assange.

Volgens de WikiLeaks-baas voldoen deze beweringen echter niet aan twee basisvoorwaarden die de klokkenluiderssite stelt.
1: De documenten mogen niet door de klokkenluider zelf zijn gemaakt.
2: Het moeten originele documenten betreffen.

Toch, stelt Assange, staan er in nog te publiceren documenten 'verwijzingen naar UFO's'.

Lees hier het liveblog.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden