Assad zweert 'het hele land' te heroveren

De Syrische president Bashar al-Assad wil 'het hele land' heroveren. 'Het kan alleen lang gaan duren', zegt hij in een zeldzaam interview met persbureau AFP.

Assad tijdens het interview met AFP in Damascus. Beeld afp
Assad tijdens het interview met AFP in Damascus.Beeld afp

Het gesprek kwam nadat zeventien landen, waaronder Rusland en de VS, hadden afgesproken dat het geweld in Syrië in een week 'langzaam wordt afgebouwd' en dat de levering van humanitaire hulp in het land moet worden uitgebreid.

Assad zegt dat hij ook tijdens het internationale vredesproces dat daarna op gang moet komen, door blijft vechten tegen 'terrorisme'. Zijn strijdkrachten zullen 'zonder aarzeling heel Syrië heroveren', aldus de president in het interview in Damascus. Hij vreest wel dat er 'door de rol van spelers uit de regio' waarschijnlijk een hoge prijs wordt betaalt en de strijd erg veel tijd zal kosten. Assad is bijvoorbeeld bang voor een Turkse militaire interventie in zijn land.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (links) en zijn Amerikaanse collega John Kerry. Beeld afp
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (links) en zijn Amerikaanse collega John Kerry.Beeld afp

Hulp aan belegerde steden

De Verenigde Naties hopen binnen 24 uur te beginnen met het leveren van hulp aan enkele belegerde steden. Sommige plaatsen hebben al meer dan een jaar geen hulp gehad omdat ze door gevechten zijn afgesneden van de buitenwereld. Een speciale werkgroep van de VN buigt zich hier nu over.

'De Verenigde Naties staan al lang klaar om hulp te leveren, zeker aan de belegerde gebieden', zegt VN-woordvoerder Ahmed Fawzi tegen de BBC. 'Dat is dan ook precies wat we vandaag bespreken: hoe we beginnen en wanneer we beginnen. We hopen morgen al te starten, direct na de vergadering.' De VN verwachten zonder vertraging toegang tot de belegerde gebieden, meldt persbureau Reuters.

Er is voorzichtig optimistisch gereageerd op het akkoord. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, John Kerry, benadrukte dat 'de echte test zal zijn om te zien of alle betrokkenen zich ook echt aan de verplichtingen zullen houden'. Hij gaf toe dat het vooralsnog slechts gaat om 'afspraken op papier'. Lavrov noemde een staakt-het-vuren een 'ingewikkelde zaak'.

Het akkoord is een compromis tussen Moskou en Washington. De VS wilden een onmiddellijk staakt het vuren. Rusland zei dat die pas in moest gaan op 1 maart. De aanvallen op Islamitische Staat en de Al Nusra-groep gaan overigens wel gewoon door.

undefined

Syrische meisjes huilen na een luchtaanval op Aleppo. Beeld afp
Syrische meisjes huilen na een luchtaanval op Aleppo.Beeld afp

Lees ook:

Is dit echt het begin van het vredesproces? En nog drie vragen over de wapenstilstand in Syrië

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden