'Assad zet clusterbommen in tegen Syrische burgers'

Human Rights Watch beschuldigt de Syrische president Assad van de inzet van clustermunitie.

APREUTERS en ANP

BEIROET/AMMAN - Het Syrische regime zet regelmatig clusterbommen in tegen de eigen bevolking. Volgens Human Rights Watch (HRW) heeft het regeringsleger afgelopen week clustermunitie ingezet bij dorpen om terreinwinst van de rebellen op de weg Aleppo-Damascus teniet te doen.

HRW concludeert dit uit gesprekken met de bevolking en uit video's die op YouTube zijn geplaatst. De snelweg die de twee grootste steden van Syrië met elkaar verbindt, is van grote strategische waarde voor het regime.

'Syrië's veronachtzaming van de eigen bevolking blijkt uit de luchtcampagne, die nu ook bestaat uit het gooien van vernietigende clusterbommen in dichtbevolkt gebied', zei HRW-directeur Steve Goose zondag. Clustermunitie, die uiteenvalt in tientallen kleinere bommen om zoveel mogelijk slachtoffers te veroorzaken, is door ruim honderd landen verboden.

Behalve bij Maarat, waar de snelweg doorheen gaat, zou ook Russische clustermunitie zijn gebruikt in drie andere dorpen. Bij Tamanea kwam een clusterbom terecht tussen een basisschool en een middelbare school, die naast elkaar liggen. Bommen die niet tot ontploffing kwamen, zijn door de bevolking opgeruimd. Het leger zou de projectielen met helikopters afgooien, vaak boven dichtbevolkt gebied.

In juli en augustus zei HRW ook dat het regime-Assad clusterbommen had ingezet bij een poging de opstanden in Homs en Hama te onderdrukken. Nu stelt de mensenrechtenorganisatie dat de bommen door het hele land geregeld worden ingezet.

Uit video's die opstandelingen op YouTube hebben geplaatst, blijkt dat ook volwassenen in Syrië niet altijd het gevaar van de bommen inzien. Op een video is te zien dat volwassenen meerdere kleine bommetjes oprapen om ze weer neer te gooien. Het is onbekend of de clusterbommen slachtoffers hebben veroorzaakt in de dorpen.

De ruzie tussen Syrië en Turkije is in het weekeinde verder geëscaleerd. Ankara sloot gisteren het Turkse luchtruim voor Syrische burgervluchten. Zaterdag besloot Syrië dat Turkse burgervluchten niet langer zijn toegestaan in het Syrische luchtruim.

Vorige week onderschepte Turkije een Syrisch passagiersvliegtuig dat op weg was van Moskou naar Damascus. Volgens Turkije zat er militaire uitrusting in.

De Turkse premier Erdogan hekelde zaterdag in felle bewoordingen de opstelling van de Veiligheidsraad tegenover Syrië . 'De VN waren toeschouwer bij de slachtingen op de Balkan twintig jaar geleden en hebben vandaag last van dezelfde soort blindheid in Syrië', aldus Erdogan. Door niets te doen geeft het buitenland volgens hem het groene licht aan president Assad om te moorden in eigen land.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden