Assad stemt ook zelf in met toezicht gifgas
De Syrische president Bashar al-Assad heeft donderdag voor het eerst zelf verklaard dat hij bereid is zijn arsenaal chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen, zoals Rusland heeft voorgesteld. Assad zei dat in de aanloop naar Amerikaans-Russisch overleg over Syrië in Genève gisteravond.
AMSTERDAM - Assad bevestigde in een televisieinterview met de Russische staatszender Rossiya-24 dat zijn land 'de komende dagen' het lidmaatschap zal aanvragen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Hij zei ook dat Syrië dan volgens de OPCW-regels binnen 30 dagen zijn chemische wapens zal aanmelden.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry toonde zich gisteravond in Genève vooraf aan het overleg met zijn Russische collega Lavrov niet onder de indruk. Volgens Kerry is niets aan dit proces standaard en moet Syrië daarom sneller over de brug komen. 'Als dat niet gebeurt, moeten er consequenties volgen.'
De Verenigde Naties lieten gisteravond weten dat zij een brief van Syrië hebben ontvangen met daarin de intentie tot toetreding tot de OPCW en het Verdrag Chemische Wapens, dat ten grondslag ligt aan de OPCW.
Assad zei in het interview met Rossiya-24 dat Syrië akkoord gaat met het Russische plan op verzoek van Rusland, en niet omdat de Verenigde Staten hebben gedreigd met een militaire actie. 'De Amerikaanse dreigementen zijn niet van invloed geweest.'
Hij stelde wel dat de Amerikaanse regering voorgoed van een aanval moet afzien nu Syrië afstand wil doen van zijn chemische wapens. De ontwapening kan alleen slagen als de VS ophouden met dreigen, aldus Assad.
Kerry en Lavrov voerden gisteravond in Genève overleg over het Russische plan dat de aanval moet voorkomen. Lavrov zei eerder dat er nog steeds 'een kans op vrede' is. Bij het sluiten van deze editie was over de uitkomsten van het overleg nog niets bekend.
Volgens de doorgaans goed ingevoerde Russische krant Kommersant bestaat het plan uit vier stappen. Syrië moet zich aansluiten bij de conventie tegen chemische wapens, aangeven waar zijn wapens worden gemaakt en zijn opgeslagen, inspecteurs toelaten en afspraken maken over de uiteindelijke vernietiging van de wapens.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei het plan te steunen, maar 'immense praktische moeilijkheden' te zien bij de uitvoering. Bij het sluiten van deze editie was over de uitkomst nog niets bekend.
In Syrië gingen de vijandelijkheden gisteren door. Bij gevechten tussen Koerdische strijders en leden van het aan Al Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra in het overwegend Koerdische noordoosten vielen de afgelopen dagen volgens activisten zeker vijftig doden.
Syrische rebellen namen gisteren nabij de door Israël bezette Golanhoogte een dorp en enkele legerposten in. Het regeringsleger zou volgens staatsmedia terreinwinst boeken bij de strijd om het christelijke dorp Maloula, dat zaterdag werd ingenomen door moslimextremisten van Al-Nusra.
Volgens Amerikaanse regeringsbronnen hebben de inspecteurs van de VN die onderzoek hebben gedaan naar de gewraakte gifgasaanval op Syrische burgers bij Damascus op 21 augustus overweldigend bewijs verzameld dat het regime van Assad achter de aanval zat. Het rapport wordt naar verwachting maandag gepresenteerd.
Het Nederlandse kabinet is er van overtuigd dat 21 augustus inderdaad gifgas is ingezet. Met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' is het regime verantwoordelijk, schreef minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteren aan de Tweede Kamer. Die conclusie is getrokken op basis van bewijsmateriaal van bondgenoten.
Vrijdag zei premier Rutte in zijn wekelijkse persconferentie nog dat er geen 'onweerlegbaar bewijs' was.
undefined