Assad onthoofd

Een terugblik op 2012, adviezen om wiet te kopen en appeltaart te bakken en het verdriet van Maxime Verhagen.

Dat wordt me het jaartje wel, 2012. Vrijwel het gehele Nederlandse bankwezen wordt genationaliseerd, Griekenland keert in november terug naar de drachme en de Syrische president Assad wordt uit zijn paleis gesleurd en op het plein onthoofd.


Het jaarlijkse dilemma van de weekbladen (en trouwens ook de kranten), terugkijken of vooruitblikken, is door De Groene Amsterdammer handig omzeild. Gekozen is voor een terugblik op een jaar dat amper is begonnen. Ander nieuws in 2012: Mark Rutte is in december nog steeds premier, ook al is het iedereen opgevallen dat zijn eeuwige lach en positiviteit iets geforceerds hebben gekregen.


Vrij Nederland en HP/De Tijd kwamen in de brainstorms ter redactie op hetzelfde idee voor het omslagverhaal: tips om de crisis te overleven. VN graaft iets dieper en wint het wedstrijdje, ook vanwege de fijne kop boven het verhaal: 'Stem links, koop wiet en bak appeltaart.' Gaan we doen.


Op ten minste één punt zijn VN en HP het niet eens. HP adviseert op gezag van het CBS het krijgen van kinderen uit te stellen. 'De komst van een kind brengt vaak al stress mee, dus waarom zou je jezelf in een crisissituatie dubbel belasten?' VN echter, bij monde van schrijver/kinderpsycholoog Steven Pont: 'Als je van iemand houdt en je wilt samen een kind, laat je dan nooit weerhouden door geldgebrek. Want tegen de tijd dat je kind de wereld in gaat, ziet die er allang weer anders uit.'


Ook in VN kondigt de nieuwe 'super-procureur-generaal, Herman Bolhaar, aan dat het Openbaar Ministerie vaker op tv zal verschijnen. 'Ik zal u verklappen dat het niet bij RTL Boulevard blijft. We zijn in gesprek met meerdere rubrieken.' Het is een poging om 'in contact te blijven met de burger in al zijn schakeringen'.


Het mag niet helemaal popiejopie worden, zegt Bolhaar, maar helemaal gerust zijn we er niet op. Zelf blijft hij buiten beeld. Te saai?, vraagt Vrij Nederland. 'Ongetwijfeld', zegt de baas van het OM die in het interview inderdaad een behoorlijk saaie indruk maakt.


Nadat de verslaggevers Husken en Lensink hebben geconfronteerd met het feit dat Bolhaar afkomstig is uit een familie van autoverkopers, vragen ze zich af wie eigenlijk de klant is van het Openbaar Ministerie. Het antwoord: 'Ik vind klant niet zo'n passend begrip. Maar het is wel belangrijk dat dat we ons als magistraten blijvend verdiepen in het perspectief van de burger.' Nee, naast Albert Verlinde heeft Bolhaar inderdaad weinig te zoeken.


Na een uitgebreid onderzoek geeft Elsevier met behulp van het kadaster antwoord op de vraag van wie Nederland is. Eenzevende van de grond, ruim vier miljoen hectare, is in het bezit van de rijksoverheid. Particulieren bezitten ruim 55 procent van Nederland.


De scoop van de woensdag staat ook in Elsevier. Maxime Verhagen stelt zich niet beschikbaar als lijsttrekker en partijleider van het CDA. Dankzij een invoelende interviewer speelt Verhagen een thuiswedstrijd. 'Zijn toon is beheerst en beredeneerd. Daarmee camoufleert Verhagen zijn verdriet.'


En: 'Zijn tegenstanders hebben het beeld gevestigd van een prins der duisternis, een strateeg met kwalijke kanten, een onbetrouwbare en geslepen cynicus', stelt het blad vast. Klopt allemaal niks van: 'Wie hem kent, weet dat Verhagen geen kille machtspokeraar is.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden