Assad grapt: 'Ik had Nobelprijs voor Vrede moeten krijgen'

De Syrische president Bashar al-Assad heeft in een interview met een Libanese krant gezegd dat hij de Nobelprijs voor Vrede had moeten winnen. Dat schrijft de Britse krant The Independent. De Nobelprijs voor Vrede ging naar het OPWC, de waakhond voor chemische wapens.

Astrid Snoeys
De Syrische president Bashar al-Assad. Beeld reuters
De Syrische president Bashar al-Assad.Beeld reuters

'Ik had die prijs eigenlijk moeten krijgen', grapte Assad, toen een interviewer het onderwerp ter sprake bracht. De president wordt ervan verdacht een gifgasaanval te hebben uitgevoerd op zijn eigen volk. Bij die aanval zouden 1.400 mensen het leven hebben gelaten. Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties bevestigen dat het om een aanval met chemische wapens gaat, maar vinden onvoldoende bewijs om de dader aan te wijzen.

'We hebben ingestemd onze chemische wapens op te geven omwille van het dreigement van de Verenigde Staten om ons aan te vallen', vertelde Assad verder aan de Libanese krant al-Akhbar.

Handig instrument
Syrië stopte al in 1997 met de vervaardiging van chemische wapens omdat die als afschrikwekkend wapen 'achterhaald' waren, beweert Assad in het interview. Sindsdien richtte Damascus zich op de bouw van langeafstandsraketten. 'De ontwikkeling van een afschrikwekkend raketarsenaal dat onmiddellijk na het uitbreken van oorlog kan worden ingezet maakte chemische wapens overbodig', tekende Al-Akbar op uit de mond van de Syrische president. Het afstaan van de wapens is dan ook een politieke noch psychologische nederlaag, aldus Assad.

Verder bekritiseerde Assad een aantal Arabische landen die Syrië de rug hebben toegekeerd volgens de president. Hij zei zelfs dat het Westen waardiger omgaat met Syrië dan sommige Arabische landen.

'Waardering'
Ondertussen heeft John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die eerder zei dat Assad 'waardering' verdient voor het opgeven van zijn chemische wapens, nogmaals aangedrongen op een snelle bijeenkomst als vrede in Syrië uitblijft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden