Update

Assad en Syrische oppositie staan open voor wapenstilstand

President Assad van Syrië zegt bereid te zijn tot een staakt-het-vuren op voorwaarde dat de 'terroristen' de vuurpauze niet misbruiken. Ook wil hij dat de landen die de opstandelingen tegen zijn regiem steunen, vooral Turkije, met die bijstand ophouden.

Een poster van Assad in Syrië Beeld afp

De Syrische oppositie stemt in met een bestand van twee tot drie weken als Rusland stopt met luchtaanvallen in Syrië, blokkades worden opgeheven en hulpkonvooien mogelijk worden gemaakt. Dit zeggen leden van de oppositie in Geneve, waar wordt gesproken over een weg uit het aanhoudende geweld in Syrië.

De wapenstilstand zou moeten worden gesteund door alle partijen behalve terreurbeweging Islamitische Staat. Ook moet het mogelijk zijn de termijn te verlengen en wil de oppositie dat kwetsbare gevangenen, zoals vrouwen en kinderen, worden vrijgelaten.

Het is niet waarschijnlijk dat Rusland instemt met de eisen. Sinds september staat Rusland het leger van president Assad bij met luchtaanvallen en gaf direct na de aankondiging van de oppositie te kennen hiermee door te zullen gaan. Na maanden van militaire successen door rebellen is het tij van de gevechten daardoor gekeerd in het voordeel van Assad en zijn leger.

Twijfelachtig

Om nog een reden is zeer twijfelachtig of de eisen van de oppositie een bestand dichterbij brengen. Zo wil de oppositie dat het Nusra Front, gelieerd aan Al-Qaida, niet langer wordt aangevallen. De VN ziet deze groep als een terroristische organisatie. Volgens de oppositie is het Nusra Front 'de olifant in de kamer' bij de onderhandelingen.

In de marge van een internationale veiligheidsconferentie in München heeft een reeks betrokken landen op 11 februari afgesproken zich in te zetten voor een staakt-het-vuren in Syrië. In Genève wordt in dit licht verder gepraat onder leiding van de VS en Rusland. Sinds de vredesonderhandelingen begonnen lijkt de strijd zich alleen maar te verhevigen.

Rebellen van het Vrije Syrische leger. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden