Assad betaalde 25 mille voor Vogue-verhaal

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Het blad Vogue is weer in verlegenheid gebracht nu is gebleken dat de Syrische regering een Amerikaans pr-bureau 25 duizend dollar heeft betaald om een lovend artikel te regelen over president Assad en zijn gezin. In het artikel dat in maart 2011 in de Amerikaanse Vogue verscheen, werd Asma Assad, de vrouw van de dictator van Syrië, als een 'roos in de woestijn' bezongen.

Voor Vogue was al pijnlijk dat de publicatie samenviel met het begin van de opstand tegen Assad, die Syrische troepen met extreem geweld proberen te onderdrukken. Extra vervelend is dat het Amerikaanse pr-bureau Brown Lloyd James 25 duizend dollar heeft gekregen om het interview te organiseren. Bovendien vermoedt de auteur van de hagiografie, Joan Juliet Buck, dat de kinderen op de foto's niet de echte Assads zijn, maar ingehuurde modellen.

Vogue heeft het artikel vorig jaar al van de website verwijderd, maar op de digitale snelweg gaat niets verloren. Op een fanpagina van president Assad is het verhaal beschikbaar, met de foto's van de wereldberoemde oorlogsfotograaf James Nachtwey.

Op een van de foto's speelt de president met een speelgoedauto met zijn zoon. Ernaast babbelt zijn vrouw Asma, 'een slanke, langbenige schoonheid met een getrainde analytische geest', gemoedelijk met hun dochter. Op de Franse radio suggereerde Buck vorige week dat dit niet hun echte kinderen zijn. Uit veiligheidsoverwegingen zouden vervangende kinderen zijn geregeld.

Ze vertelde ook dat de Syrische regering een flink bedrag heeft betaald om te bemiddelen tussen Vogue en Asma. Volgens een verklaring van het bedrijf moedigden de VS bedrijven destijds aan om samen te werken met het Arabische land, maar heeft het kantoor de samenwerking met Syrië in december 2010 stopgezet.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden