Assad belooft referendum dat niemand nog wil

De Syrische president Assad, die met harde hand probeert de opstand in zijn land te onderdrukken, heeft een referendum aangekondigd over een wijziging van de grondwet. De belangrijkste hervorming die wordt voorgesteld is het toestaan van politieke partijen naast de regeringspartij.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM/DEN HAAG - De Syrische staatsmedia meldden woensdag dat de Syriërs nog deze maand gelegenheid krijgen hun stem uit te brengen over de nieuwe constitutie. Daarin zal onder meer het artikel worden geschrapt dat de regerende Baath-partij de unieke status geeft van 'leider van de staat'. Het presidentschap wordt beperkt tot twee termijnen van zeven jaar.

Een jaar geleden beloofde Assad verkiezingen, maar in de officiële berichtgeving is nu alleen sprake van een referendum op 26 februari. Volgens het staatspersbureau ontving de president de ontwerp-grondwet afgelopen zondag uit handen van een commissie, die er maanden aan zou hebben gewerkt.

De oppositie verwierp het plan meteen. Zij neemt slechts genoegen met het opstappen van Assad. Bij het begin van de protesten tegen het bewind was wijziging van de grondwet een van de belangrijkste eisen. Maar na elf maanden bloedvergieten - het dodental loopt in de duizenden - is dat een gepasseerd station.

'De mensen in de straat eisen het vertrek van dit regime', reageerde een woordvoerder van een koepelorganisatie van oppositiegroepen. Het is onduidelijk hoe op korte termijn een volksstemming kan worden gehouden in een land waar fel wordt gevochten tussen het leger en overgelopen militairen. Verscheidene steden zijn veranderd in levensgevaarlijke oorlogszones.

De aankondiging van het referendum komt na twee weken van zware beschietingen van de stad Homs. Daar werd gisteren een oliepijpleiding getroffen. Volgens activisten is de leiding bewust of per ongeluk geraakt door de luchtmacht, maar volgens de regering gaat het om een aanslag van 'terroristen'. Door de pijp wordt ruwe olie getransporteerd naar een raffinaderij in Homs, een van de twee raffinaderijen in het land.

Rusland staat afwijzend tegen een VN-resolutie die Assad oproept zijn tanks eenzijdig terug te trekken en zelf af te treden. Dat maakt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gisteren duidelijk in Wassenaar, na een ontmoeting met zijn Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal.

Lavrov zei bereid te zijn vandaag nog in gesprek te gaan met zijn Franse collega Alain Juppé, die hoopt dat de VN-Veiligheidsraad alsnog tot een resolutie weet te komen. De Rus gaf evenwel aan waar zijn grenzen liggen: 'Als het plan is via de VN een machtswisseling te legitimeren, zullen wij die niet steunen.'

Hij noemde het een 'fout' van Arabische en westerse landen om Assad te willen 'isoleren'. Lavrov: 'Alleen een politieke dialoog kan tot een oplossing leiden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden