Asperges zonder bijsmaak

HET is mei, tijd voor de asperge-polka. Elk jaar lijkt iedereen weer verrast door een zich plotseling aandienende noodsituatie. Ook dit jaar is krampachtig gevochten over wie asperges gaat steken....

De standaardreactie van de minister is nee zeggen tegen Polen met als argument dat er genoeg arbeidsaanbod in Nederland en in de Europese Unie is. Maar elk jaar blijkt het zeer moeilijk dit arbeidsaanbod naar de aspergevelden te krijgen. Dit jaar probeert men het met 'carrot & stick'. De wortel van minister Melkert is een premie van 600 gulden bovenop de uitkering.

De oplossing die tot nu toe onbesproken blijft, is tewerkstelling van Polen voor seizoenarbeid in Nederland wettelijk regelen. Duitsland geeft het voorbeeld. In Duitsland komt dit jaar vrijwel het hele arbeidsaanbod voor de aspergeoogst uit Polen. Ons buurland heeft namelijk in 1991 met acht landen uit Oost-Europa bilaterale overeenkomsten over seizoenarbeiders gesloten. Oosteuropeanen kunnen volgens deze regeling voor een periode van drie maanden per jaar worden ingezet voor seizoenarbeid.

Het lijkt of Duitsland zich minder gelegen laat liggen aan de Europese richtlijn. Werkgevers worden niet gedwongen uit alle hoeken van de Unie werkwilligen te halen. Maar ook in Duitsland staan Polen als laatsten in de rij. Bij het aanvragen van tewerkstellingsvergunningen voor Polen wordt getoetst of voldoende zoekinspanningen op de Duitse en Westeuropese arbeidsmarkt zijn geleverd.

In Nederland ontbreekt dat ordenende kader. De toelating van werknemers (seizoenarbeiders) uit niet-Unielanden wordt conform de Wet Arbeid Buitenlandse Werknemers ad hoc getoetst. Daarom wordt het telkens een principezaak wanneer in mei de asperges uit de grond schieten.

Het structureel regelen van de toelating van seizoenarbeiders uit Oost-Europa verdient de voorkeur. Dat geeft rust en zekerheid in Nederland. Een dergelijke oplossing past bovendien goed in het perspectief van toetreding van die landen. De asperge-polka biedt de gelegenheid om een verdere stap op weg naar Europese integratie te zetten. Ook liefhebbers van Hollandse asperges zullen dankbaar zijn omdat de zure nasmaak verdwijnt.

Malgorzata Bos-Karczewska

De auteur is econoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.