ASML staan zware tijden te wachten

De verliezen van chipmachinefabrikant ASM Lithography over het eerste halfjaar zijn ondanks de malaise in de chipsector niet groter dan verwacht....

Van onze verslaggever

In dat eerste halfjaar bleef de schade beperkt. Het nettoverlies kwam uit op 96 miljoen euro (211 miljoen gulden). Dat is redelijk gezien de bandbreedte van 95 à 105 miljoen die ASML voor het verlies voorzag bij zijn winstwaarschuwing begin deze maand.

De omzet in het eerste halfjaar was 1 miljard euro. Dat is een stijging ten opzichte van het eerste halfjaar van 2000. ASML heeft in de cijfers echter ook de resultaten meegeteld van de begin dit jaar overgenomen Amerikaanse chipmachinefabrikant Silicon Valley Group (SVG). Vergeleken met de resultaten van SVG en ASML samen - over de eerste helft van 2000 1,3 miljard euro -, is de omzet met 24 procent gedaald.

ASML-bestuursvoorzitter Doug Dunn ziet de chipmarkt niet herstellen vóór de tweede helft van volgend jaar. Zijn klanten - grote chipfabrikanten als Philips, STMicro en Intel - hebben voorlopig geen behoefte aan nieuwe machines. Intel verklaarde dinsdag nog dat zijn halfjaarwinst met 94 procent is gedaald. Door de wereldwijd ingezakte vraag naar computerchips zitten vele chipfabrieken momenteel zonder werk.

De orderportefeuille van de Europese tak van ASML is daardoor geslonken naar 188 machines, vergeleken met de 255 machines die eind vorig jaar nog op de lijst stonden. Tegenover 130 nieuwe orders stonden 105 afzeggingen. Aangezien ASML zegt 55 procent van de bestellingen pas in 2002 te mogen afleveren, heeft het bedrijf het komend halfjaar nog maar 85 machines te verkopen.

In de Verenigde Staten is de situatie al niet veel beter. In het eerste halfjaar kreeg dochter ASML USA 92 nieuwe bestellingen binnen. Daar stonden echter 96 afzeggingen tegenover. Per 30 juni heeft ASML USA een orderportefeuille van 120 systemen. Trek daar de bestellingen voor 2002 vanaf, en de Amerikaanse poot van ASML kan de komende maanden maar 54 chipmachines leveren.

Op de Amsterdamse beurs sloot het aandeel ASML woensdag niettemin met een winst van 0,3 procent op 23,41 euro. 'Voor de belegger is het komende halfjaar niet belangrijk', zo verklaart een handelaar de koersbeweging. Anders dan voorheen kiezen beleggers weer voor financieel sterke bedrijven met goede perspectieven op de langere termijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden