ASML houdt recordgroei niet vast

Terwijl veel bedrijven jarenlang zuchtten onder de crisis, bleef de chipmachinemaker uit Veldhoven recordwinsten boeken. Maar het wegzakken van de vraag trof in 2012 ook ASML.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Chipmachinefabrikant ASML heeft de groei die het de afgelopen jaren liet zien in 2012 niet weten te handhaven. Zowel de omzet als de winst daalde flink. Dat bleek donderdag uit de presentatie van de jaarcijfers.

De omzet van het concern uit Veldhoven daalde van 5,65 miljard euro over het recordjaar 2011 naar 4,73 miljard euro vorig jaar. Ook de winst liep terug. Werd in 2011 nog bijna 1,5 miljard euro winst geboekt, nu bleef er onder de streep 1,15 miljard euro over. Ondanks de mindere prestaties was 2012 nog wel het op een na beste jaar in de geschiedenis van het technologieconcern.

De cijfers over het afgelopen boekjaar laten zien dat ASML niet ongevoelig is voor de wereldwijde economische malaise. Vooral in de jaren 2010 en 2011 leek dat wel het geval. Terwijl vrijwel elk bedrijf last had van het slechte economische klimaat, realiseerde 's werelds grootste chipmachinemaker kwartaal op kwartaal omzet- en winstrecords. Dit viel des te meer op omdat ASML traditioneel gevoelig was voor conjuncturele schommelingen.

Het verleidde financieel topman Peter Wenning destijds in de Volkskrant tot de uitspraak dat smartphones en tablets een basisbehoefte zijn geworden. Zelfs als mensen minder te besteden hebben, blijven zij deze apparaten kopen, was de achterliggende gedachte. ASML profiteerde daar op zijn beurt van omdat het de machines maakt waarmee chips voor deze apparaten worden geproduceerd.

Uit een toelichting op de jaarcijfers gisteren bleek dat ASML in 2012 onder meer last had van teruglopende pc-verkopen. Vooral de verkoop van geheugenchips heeft daaronder te lijden. Ook speelt een rol dat de westerse markten verzadigd raken met smartphones en tablets. De groei op dat gebied vindt vooral plaats in opkomende markten. De telefoons die daar verkocht worden zijn over het algemeen echter eenvoudiger dan die in westerse landen. Zij beschikken dan ook over relatief eenvoudige reken- en geheugenchips. Aan de verkoop van machines die deze chips maken, verdient ASML minder dan aan de verkoop van geavanceerder apparatuur.

Met name het laatste kwartaal van vorig jaar gooide roet in het eten voor het Veldhovense bedrijf. De maanden oktober, november en december waren de slechtse drie maanden die ASML meemaakte sinds de crisis uitbrak.

Belastingmeevaller

Klanten bestelden 32 chipmachines, ter waarde van 667 miljoen euro. Dat was minder dan analisten hadden verwacht. In het derde kwartaal werd nog voor 831 miljoen euro aan nieuw apparaten besteld in Veldhoven. De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 1,02 miljard euro. Mede dankzij een belastingmeevaller werd een winst geboekt van 298 miljoen euro.

De verwachtingen voor 2013 zijn gematigd positief. Voor het lopend kwartaal verwacht het bedrijf uit te komen op een omzet van 850 miljoen euro. Dat is lager dan de omzet uit het vierde kwartaal. Volgens Peter Wennink zal herstel optreden in de tweede helft van het jaar. Onder meer de uitrol van 4G, de nieuwe standaard voor mobiel dataverkeer, moet daaraan bijdragen. Voor de snellere communicatie die 4G mogelijk maakt, moeten smartphones en tablets voorzien zijn van geavanceerde chips met grote rekensnelheid.

Pagina 29: Commentaar

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden