ASML breekt record in barre tijden

De Veldhovense fabrikant van chipmachines sluit het vierde kwartaal af met klinkende resultaten. Opvallend, want zijn grootste klanten zitten juist in de problemen.

AMSTERDAM - ASML heeft het beste kwartaal in zijn 30-jarige geschiedenis achter de rug. De Veldhovense wereldleider in chipmachines sloot de laatste drie maanden van 2013 af met een omzet van bijna 1,85 miljard euro en een nettowinst van 481 miljoen.


Ook de cijfers voor heel 2013 stemmen bedrijf én buitenwacht tevreden. ASML verkocht voor ruim 5,2 miljard euro aan chipmachines en diensten, tegen 4,7 miljard in 2012. Alleen de nettowinst viel iets lager uit, 1,015 miljard tegen 1,146 miljard in 2012. Op de beurs steeg het aandeel ASML 7 procent.


Dat de winst licht is gedaald, is te wijten aan de kosten van de overname van Cymer. De Amerikaanse leverancier van de lichtbronnen die ASML in zijn apparaten gebruikt, werd in 2012 voor bijna 1,5 miljard euro ingelijfd. ASML nam die stap omdat het ontevreden was over de geringe vooruitgang die Cymer boekte bij de ontwikkeling van technologie voor de nieuwe generatie chipmachines.


De resultaten van ASML staan in schril contrast met de problemen waarmee een deel van zijn grootste klanten kampt. Intel, de Amerikaanse marktleider in chips voor computers, joeg vorige week beleggers de gordijnen in met sombere vooruitzichten voor dit jaar.


Dinsdag stelde ook Advanced Micro Devices (AMD), Intels voornaamste concurrent, zijn verwachtingen bij. Net als Intel haalt AMD traditioneel een groot deel van zijn omzet uit de verkoop van processors voor bureaucomputers, laptops en servers voor netwerktoepassingen. Vooral consumenten, maar ook bedrijven geven hun geld liever (eerst) uit aan mobiele telefoons en tablets. AMD is de hofleverancier van chips voor PlayStation 4 en Xbox One, de spelcomputers van Sony en Microsoft. Maar die markt kan de tegenvallende omzet in pc-chips nog niet compenseren.


Intel lijdt vooral onder de kwakkelende belangstelling van bedrijven voor servers. De totale omzet zal hierdoor in 2014 gelijk blijven, rapporteerde de chipmaker vorige week. Het kondigde het ontslag aan van 5.000 van zijn 107 duizend werknemers. De bouw van een nieuwe fabriek in Arizona wordt tot nader order stilgelegd. De bouwplaats werd in 2012 vereerd met een bezoek van president Barack Obama, die toen vol lof was over de banen die Intel daarmee in de VS schiep.


Volgens analist Philip Scholte van de Rabobank profiteert ASML van de problemen bij zijn belangrijkste klanten. 'Om te kunnen concurreren op de markt voor chips in mobieltjes en tablets worden fabrikanten gedwongen te investeren in nieuwe machines. ASML is de enige die de chipmachines kan leveren die aan de eis voldoen van steeds verder krimpende processors', aldus Scholte


Erwin Dut, analist bij effectenbank Kempen & Co, constateert dat chipfabrikanten die bij de kopgroep willen blijven horen forse bedragen moeten investeren in nieuwe, prijzige machines. 'Het huidige topmodel dat gebruikmaakt van immersietechnieken kost 50 miljoen euro per stuk. De volgende generatie kost het dubbele. De kopgroep kan zich die veroorloven, de rest niet.'


Bij de presentatie van de kwartaal- en jaarcijfers ging veel aandacht uit naar de vooruitgang die ASML boekt bij de ontwikkeling van chipmachines die werken met extreem ultraviolet licht (EUV). ASML heeft drie van deze systemen verscheept. Een vierde gaat deze maand op transport. De Veldhovenaren hebben zeven bestellingen lopen voor de EUV-machines.


Vorig jaar klonken er geluiden dat de EUV-ontwikkeling achter lag achter op schema. Topman Peter Wennink sprak dat woensdag tegen. Hij zei wel dat de EUV-toestellen nog niet effectief kunnen worden ingezet voor de productie van chips. Logisch, want 'onze klanten moeten de rest van hun fabricageproces daarvoor nog aanpassen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden