Nieuws

ASML beleeft opnieuw recordjaar, ondanks corona-paniek en exportperikelen

ASML blijft records breken. In 2020 is de jaaromzet bij de Veldhovense chipmachinebouwer voor de zesde keer op rij hoger uitgevallen dan het jaar daarvoor. Ondanks corona.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

 ASML verkocht vorig jaar voor 14 miljard euro aan machines en diensten (3,2 miljard meer dan in 2019). De nettowinst kwam uit op 3,6 miljard (tegen 2,6 miljard euro in 2019).

De cijfers zijn beter dan het concern vorig jaar durfde te dromen, en het feest lijkt in Veldhoven nog niet over, bleek uit een toelichting van topman Peter Wennink woensdag op de jaarcijfers. ‘In 2021 verwachten we opnieuw een jaar van groei door een sterke vraag naar processoren en aanhoudend herstel op de markt voor geheugenchips.’

Omdat er meer wordt thuisgewerkt en online wordt lesgegeven is er meer vraag naar smartphones, laptops en toebehoren en zitten computer- en elektronicafabrikanten te springen om chips. De aanleg van 5G-netwerken voor een sneller mobiel internet door concerns als KPN legt ASML ook geen windeieren. Die onntwikkelingen stuwen de vraag naar de wafer steppers van ASML, de complexe machines van het formaat zeecontainer waarmee bedrijven als Intel, Samsung en TSMC zulke chips maken.

In november 2018 vertelde Wennink beleggers dat ASML in 2025 rekent op een jaaromzet van tussen de 15 en 24 miljard euro. ‘Die ondergrens gaan we dit jaar al voorbij.’

Auto-industrie

Helemaal zonder kleerscheuren is ASML niet uit de coronacrisis gekomen. Dat wil zeggen: omzet en winst hadden nog hoger kunnen uitvallen, als een groot deel van zijn klanten vooral in de luchtvaartsector en de auto-industrie in het tweede kwartaal niet in paniek orders hadden geschrapt of uitgesteld. Wennink: ‘Tegen de zomer was de vraag wel weer hersteld.’

ASML had mogelijk ook beter kunnen scoren als er een vergunning was geweest voor de export naar China voor zijn meest geavanceerde EUV-machines (extreem ultraviolet). De Nederlandse regering houdt die vergunning sinds 2019 ‘in beraad’ onder druk van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump, die gisteren werd opgevolgd door Joe Biden, wilde voorkomen dat de technologie in handen valt van het Chinese leger.

Wennink noemt dat onzin. ‘In de militaire technologie van het Chinese leger zitten helemaal niet de geavanceerde chips waarvoor een EUV-machine nodig is.’ De topman hoopt dat er onder de nieuwe Amerikaanse regering meer bilateraal overleg wordt gevoerd om misverstanden als deze uit de weg te ruimen. Op een grotere omslag in het Amerikaanse beleid ten aanzien van China durft hij nog niet te rekenen.

Volgend decennium

ASML bereikte een mijlpaal van honderd verkochte EUV machines. Toch groeide het orderboek ietsje minder hard dan in 2019. Toen haalde het bedrijf 11,8 miljard euro aan opdrachten binnen, tegen nu 11,3 miljard. Er was vooral vraag naar DUV-machines (deep ultraviolet), die minder gecompliceerde technologie bevatten, maar waarop wel een grotere marge zit.

Van de voorsprong die ASML op de concurrentie heeft dankzij de EUV-systemen kan de fabrikant ‘tot ver in het volgende decennium vooruit’, aldus Wennink. Grote ontwikkelingen gaan in de chipsector volgens hem vijftien jaar mee, vooral door steeds verbeteringen aan te brengen. De eerste EUV-machines staan pas een paar jaar bij klanten. ‘Natuurlijk denken we al wel na over nieuwe technologieën na, maar het is te vroeg om daar al iets over te zeggen. Sommigen vinden het al onverantwoord dat we vijf jaar vooruit durven te kijken.’

Lees ook

Houden de Amerikanen de deur dicht voor de nieuwste, krachtigste chips door te eisen dat bondgenoten als Nederland de export van hoogwaardige chipmachines verhinderen? Dan moeten we ze zelf maken, zeggen de Chinese machthebbers. Microchips, die in elk elektrisch toestel zitten, zijn in de mondiale machtsstrijd politieke munitie geworden. 

China maakt zeer geavanceerde technologie, maar niet de microchips waarop die draait en waarvoor concerns als het Veldhovense ASML de sleutel in handen hebben. Dus hoe moet dat nu Chinese techbedrijven in de VS op een zwarte lijst staan? De strijd tussen wereldmachten in de technologie

ASML heeft succes met een nieuw type machine voor de productie van computerchips. Het bedrijf maakte een onverwachte omzetstijging bekend en noteerde zes bestellingen voor deze machines, die werken met extreem ultraviolet licht, kortweg EUV. Waarom is EUV zo revolutionair?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden