ASMI wil verder praten over verkoop

Applied Materials denkt dat overname snel geregeld kan zijn...

Amsterdam Bij Applied Materials, de Amerikaanse fabrikant van chipmachines, zijn ze ervan overtuigd: de overname van de Nederlandse branchegenoot ASMI, of delen van dat bedrijf, zal snel een feit zijn. In Bilthoven, waar het hoofdkantoor van ASMI staat, is men daar nog niet zo zeker van, maar het bedrijf heeft wel laten weten dat het bereid is tot gesprekken met Applied Materials.

De Amerikanen deden begin deze maand een vijandig bod op twee divisies van ASMI die zich bezighouden met het atoom voor atoom opbouwen van chips. De twee divisies worden alom beschouwd als de kroonjuwelen van het Bilthovense bedrijf.

Afgelopen vrijdag wees ASMI het bod van tussen de 400 en 500 miljoen dollar (afhankelijk van de bevindingen in een eventueel boekenonderzoek) af, vooral omdat de twee onderdelen cruciaal zijn voor de plannen van het zittende management om de winstgevendheid van het bedrijf te verbeteren. ASMI liet weten wel open te staan voor gesprekken met Applied over ‘alternatieve scenario’s’.

Dat er andere scenario’s bekeken moeten worden, lijkt vast te staan. Verkoop van de twee divisies alleen is volgens analist Eric de Graaf van Petercam immers geen reële optie. ‘Het is nog net niet zo dat de twee divisies de motor zijn van het bedrijf, maar zonder die onderdelen ontstaat er feitelijk wel een onmogelijke situatie.’

Dat komt voornamelijk door de manier waarop ASMI is opgebouwd. De twee onderdelen waarop Applied Materials een bod heeft uitgebracht, maken deel uit van de zogenaamde front-enddivisie van het bedrijf. Deze houdt zich bezig met de productie van chipmachines. De back-enddivisie maakt machines die worden gebruikt bij onder meer het testen van chips.

In die tweede divisie is ASMI echter alleen actief via een belang van 53 procent in het Hongkongse bedrijf ASM Pacific Technology (ASM PT). Zou ASMI uitsluitend de twee belangrijkste onderdelen van de front-enddivisie verkopen, dan is er van het bedrijf feitelijk niets méér over dan het belang in ASM PT.

Dat ASMI toch in gesprek treedt met zijn Amerikaanse concurrent verbaast De Graaf niet. ‘Als de wereldmarktleider een serieus bod doet op een deel van je bedrijf en je negeert dat volledig, heb je serieuze problemen. Dat kan tot schadeclaims van aandeelhouders leiden, die vinden dat het bestuur niet hun belang heeft gehandeld.’

De kans dat andere partijen nog een bod zullen uitbrengen, is volgens veel analisten niet groot, omdat er nauwelijks partijen zijn die daarvoor genoeg geld hebben. De Graaf verwacht ook niet dat financiële clubs, zoals hedgefondsen, nu opeens met een bod zullen komen. ‘Als zij wat wilden, hadden ze dat al lang gedaan.’

Die verwachting baseert de analist op het feit dat ASMI al lange tijd in een felle strijd is verwikkeld met een aantal ontevreden activistische aandeelhouders. Zij vinden dat de divisie die machines maakt voor chipproductie al jaren te weinig winst maakt, en willen dat de huidige topman, Chuck del Prado, en een aantal commissarissen van het bedrijf opstappen. De aandeelhouders en het bedrijf moeten, los van de gesprekken met Applied, op 23 juni aan de Ondernemingskamer laten weten hoe zij hun geschil willen oplossen. Het aandeel ASMI steeg maandag met 8,9 procent in waarde tot 19,20 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden