'Askin bevrijdde universiteit'

In Turkije geloven velen niet dat professor Askin terecht van corruptie wordt beschuldigd. De regering zou niet enthousiast zijn over zijn verzet tegen de islamisering van het onderwijs....

Na 76 dagen voorarrest is prof. Yücel Askin vrijgelaten. De rectormagnificus van de Yüzüncü Yil Universiteit in de Turkse oostelijke stadVan zat sinds half oktober vast op verdenking van corruptie. Justitieverdenkt hem ervan te hebben gefraudeerd bij de aankoop van medischeapparatuur voor de universiteit. Hij zou de papieren van de Spaanseleverancier Expansyion hebben vervalst.

De rechtbank in Van bepaalde op oudejaarsdag dat er geen reden meer wasAskin langer vast te houden. De rechtszaak wordt op 19 januari voortgezet,met nog negen andere verdachten.

Terwijl Askin in het buitenland was, doorzocht justitie zijn woning.Tientallen antieke voorwerpen werd in beslag genomen, hetgeen breed werduitgemeten in de pers. De suggestie was dat Askin de kostbaarheden hadgesmokkeld. Kort daarna werd de hoogleraar gearresteerd.

Justitie heeft de aanklacht wegens smokkel intussen laten vallen. Alleantieke kostbaarheden die hij in huis had, waren keurig geregistreerd.

Askin deelde zijn cel met medeverdachte Enver Arpali, device-secretaris-generaal van de universiteit, die sinds juli vast zat. Dieverhing zich half november in zijn cel. Zijn lijk werd ontdekt door Askin,die daarna met hartklachten werd opgenomen in de gevangenisboeg.

Askins collega's namen het snel op voor hem. In een verklaring vroegenzeventig rectores magnifici zich af of 'hij de prijs betaalt voor corruptieof voor het beschermen van de seculiere republiek en het verdedigen vanzijn universiteit tegen pogingen deze om te vormen tot een madrassa'.

Want daar gaat het conflict over. De corruptie-aanklacht is maar eenexcuus om Askin weg te werken, zo luidt de redenering. Inderdaad staatjustitie niet sterk. De aankoop van Spaanse medische apparatuur vond plaatsin 1998, een jaar voordat Askin de baas werd op de universiteit van Van.Bovendien was hijzelf degene die justitie inlichtte over mogelijkeonregelmatigheden bij de koop. Premier Tayyip Erdogan reageerde knorrig opde verklaring van de academici. 'Iedereen zou zich eens met zijn eigenzaken moeten bemoeien', vond hij.

Erdogan en zijn conservatief-religieuze achterban willen detoelatingseisen voor de universiteiten versoepelen. Het verbod op hetdragen van hoofddoekjes maakt studeren onmogelijk voor diep-religieuzevrouwen, vindt Erdogans AK-partij.

Bovendien wil de regering dat studenten van de Imam Hatip-scholen(koranscholen) zonder belemmering toegang krijgen tot universiteiten. Dedoor de staat benoemde leden van de Raad voor het Hoger Onderwijs (YOK)hebben dat altijd weten tegen te houden, bevreesd als ze zijn voor eensluipende islamisering van het wetenschappelijke onderwijs.

Veel Turkse commentatoren beschouwen prof. Askin als eenonverschrokken seculiere held die de bezem stevig door defaculteitsgebouwen heeft gehaald. De universiteit van Van zou eenbroeinest van islamisten zijn, en stond zelfs bekend als de'Hezbollah-universiteit'. Ze was in handen van 'islamistische sekten',schreef columnist Emin Colasan in de massakrant Hürriyet. 'Askin heeft deuniversiteit bevrijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden