Asielzoekster opgepakt bij terugkeer in China

Een Chinese asielzoekster die begin september Nederland werd uitgezet, is bij aankomst in China gearresteerd. Haar begeleider in Nederland en een kennis die haar in China zou opvangen, hebben sindsdien niets meer van de vrouw en haar baby vernomen....

De Chinese, een tiener, werd op 7 september door de marechaussee op het vliegtuig gezet. Volgens haar medereizigers moest ze in Peking in het vliegtuig achterblijven. De persoon die haar in China zou opvangen heeft niets meer van haar vernomen, aldus dominee C. van Veelen, die zich in Nederland voor de vrouw inzette.

Van Veelen maakt zich zorgen over de situatie waarin het meisje mogelijk verkeert. 'Het is een eenvoudig boerenmeisje dat moeilijk voor zichzelf opkomt', aldus de dominee.

Volgens de Chinese wet heeft de vrouw twee misdaden gepleegd: ze is illegaal het land ontvlucht en ze heeft als ongetrouwde vrouw een kind gebaard. Het ligt voor de hand dat ze een gevangenisstraf zal krijgen, aldus Van Veelen.

De in het grenshospitium geboren baby zal dan waarschijnlijk worden afgenomen en in een kindertehuis worden geplaatst. Volgens Human Right Watch zijndie berucht vanwege de kindersterfte.

Deze zomer besliste de rechter dat er geen reden was om aan te nemen dat de vrouw zou worden vervolgd in China. Ook het kind zou geen gevaar lopen.

Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) betreft het iemand die geld aan een smokkelaar heeft betaald om in Nederland te gaan werken. Van Veelen meent dat geen enkele familie 'zo'n simpel en ongeletterd meisje' uitkiest om voor veel geld naar het Westen te sturen.

De vrouw zegt dat haar familie twee jaar geleden bij een overstroming is omgekomen. Daarna zou ze zijn opgevangen door een man die haar heeft geprostitueerd totdat ze zwanger bleek. Daarna heeft hij haar achtergelaten op Schiphol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden