Asielzoekers

HET onvermijdelijke is gebeurd: staatssecretaris Kalsbeek van Justitie heeft het rapport Asielzoekers crimineler? van de Groningse recherche openbaar gemaakt. Burgemeester Wallage was daartegen, met als argument dat het onderzoek was gedaan voor huishoudelijk gebruik door de plaatselijke politie....

Tegen het commentaar van Kalsbeek dat het rapport wetenschappelijk onvoldoende onderbouwing biedt voor de stelling dat asielzoekers misdadiger zijn dan Nederlanders, valt dan ook weinig in te brengen. Want als zodanig was het niet bedoeld.

Het rapport diende als hulpmiddel bij het maken van een 'criminele kaart' ten behoeve van opsporing en preventie. Er werden in Groningen veel winkeldiefstallen gepleegd door asielzoekers uit Algerije, Joegoslavië en Iran. Er circuleerden in opvangcentra lijsten waarop bestellingen van te stelen goederen stonden genoteerd.

Armeniërs en Kosovaren maakten zich volgens het rapport schuldig aan inbraken door het hele land. In opvangcentra werden regelmatig gestolen auto's met valse kentekenplaten aangetroffen. Het rapport vermeldt geen voorbeelden van geweldsdelicten, maar constateert wel dat de gewelddadigheden zich grotendeels binnen de opvangcentra hebben afgespeeld.

Het beeld dat uit het rapport oprijst, is niet echt spectaculair. De delicten zijn gepleegd door 236 van de 3890 asielzoekers die in de regio Groningen worden opgevangen. Dat opvangcentra soms worden gebruikt als uitvalsbasis voor georganiseerde criminaliteit van etnische groepen, in dit geval Armeniërs, is een werkelijkheid die onder ogen moet worden gezien.

De mensen die een beroep doen op de asielprocedure hebben uiteenlopende motieven en achtergronden. Onder hen bevinden zich criminelen die de asielregeling als dekmantel gebruiken. Uiteraard moet tegen hen worden opgetreden.

Dat openbaarmaking van gegevens over criminaliteit door asielzoekers schadelijk zou zijn voor het draagvlak voor het vreemdelingenbeleid, is natuurlijk niet juist. Het achterhouden van onwelkome informatie werkt altijd contraproductief en is zeker niet in het belang van de asielzoekers zelf.

De Groningse burgemeester Wallage heeft in de hele kwestie ongelukkig geopereerd. Enerzijds wilde hij het 'taboe' op criminaliteit bij asielzoekers doorbreken. Het gaat daarbij overigens om een taboe waarvan voornamelijk de geestverwanten van Wallage zelf onder gebukt gaan.

Anderzijds kon Wallage zijn stellingname niet onderbouwen, omdat hij de bron van zijn pas verworven wijsheid niet wilde prijs geven. Als politicus met dertig jaar bedrijfservaring had Wallage kunnen weten dat het uiteindelijk toch op vrijgeven van de papieren zou uitdraaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden