NieuwsAsielzoekerscentrum

Asielzoekerscentrum Sneek getroffen door 22 coronabesmettingen

In het asielzoekerscentrum in Sneek zijn 22 bewoners besmet met corona, blijkt na het testen van de eerste honderd personen. Om die reden gaat het centrum in elk geval drie dagen op slot en zullen dit weekend ook alle vijfhonderd overige bewoners en medewerkers een coronatest krijgen.

In het AZC in Sneek zijn 22 bewoners positief getest op het coronavirus. Beeld ANP

De eerste besmetting werd afgelopen maandag ontdekt. Die persoon werd met het gezin in quarantaine geplaatst op een eigen kamer met douche en toilet. Voor hun eten en drinken werd gezorgd, zodat zij de ruimte niet uit hoefden. In de loop van de week kwamen er meer vermoede coronabesmettingen bij, waarna werd besloten twee afdelingen met in totaal honderd mensen te testen. Eenvijfde daarvan bleek dus besmet.

De GGD past in het asielzoekerscentrum het nieuwe testbeleid toe, waarbij ook personen zonder klachten een test kunnen krijgen als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon, zodat preventieve maatregelen kunnen worden getroffen. ‘Als je meer test, tref je ook meer aan’, zegt een woordvoerder van de GGD Friesland. ‘Er zijn eerder ook besmettingen vastgesteld in andere azc’s waarbij medebewoners niet standaard een test kregen. Had je dat wel gedaan, dan had je waarschijnlijk vergelijkbare aantallen gevonden.’

Geen ziekenhuisopname

Niemand heeft tot nu toe dusdanig ernstige klachten dat een ziekenhuisopname nodig is, stelt de woordvoerder. ‘Sommige positief geteste personen hebben zelfs helemaal geen klachten. Dat heeft er ook mee te maken dat het gaat om een relatief jonge populatie.’

Veel asielzoekers vreesden al voor een grootschalige uitbraak, omdat in asielzoekerscentra de anderhalve meter afstand onmogelijk te handhaven is. Net in Nederland gearriveerde migranten slapen doorgaans met meerdere personen op een kamer in stapelbedden en delen wc's, douches en keukens met elkaar.

Normaal gesproken kunnen asielzoekers het azc vrij in en uitlopen en kunnen zij ook bezoek ontvangen. De komende drie dagen gaat vanwege de uitbraak de deur in azc Sneek op slot. Burgemeester Jannewietske de Vries laat in een persbericht weten te begrijpen dat dat lastig zal zijn voor sommigen. ‘Deze mensen hebben immers vaak al een geschiedenis van niet vrij zijn achter zich. Maar voor hun gezondheid en voor die van de omwonenden is dit nu het beste.’

De quarantaine van het complete azc is nodig om het testen te kunnen organiseren, stelt de GGD. Of een verlenging daarna nodig is of dat de uitbraak ook op een andere manier onder controle kan worden gehouden, is volgens de woordvoerder nog niet duidelijk. 

De hele asielketen is als gevolg van de coronacrisis bevroren. Asielzoekers die mondjesmaat binnenkomen, belanden in de noodopvang of worden op het vliegtuig terug naar huis gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden