'Asielzoekerscentrum moet uitgeprocedeerde toelaten'

Een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Angola, die in het tentenkamp van de Raad van Kerken bij Dwingeloo verblijft, moet weer worden toegelaten tot een asielzoekerscentrum....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verbood Solamo eind september de toegang tot het vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkte de Angolees niet mee aan zijn verwijdering uit Nederland.

De rechtbank bepaalde dat Solamo een beslissing over een bezwaar tegen zijn verwijdering uit Ter Apel in een asielzoekerscentrum mag afwachten. Solamo's advocaat, W. Ausma uit Nieuwegein, had voor de rechtbank betoogd dat zijn cliënt zich niet verzette tegen terugkeer naar Angola. Zo is hij herhaaldelijk op de diplomatieke vertegenwoordiging van Angola geweest in een poging om reispapieren te bemachtigen. Ook heeft hij een formulier getekend voor vrijwillige terugkeer via het Terugkeerbureau in Den Haag.

Volgens de consul van Angola komt de asielzoeker niet uit Angola. Zo spreekt hij geen Portugees, maar Frans. Ook beschikt hij niet over een paspoort.

De advocaat van Solama is verheugd over het vonnis van de rechtbank. 'Zo belandt mijn cliënt weer in wat menswaardiger omstandigheden.'

Naar hij verwacht neemt het COA binnen enkele weken een beslissing over het bezwaar tegen de verwijdering uit Ter Apel.

Vorige week verloren Chinese asielzoekers die in het tentenkamp verblijven, een kort geding voor de rechtbank in Assen. Met die procedure probeerden ouders voor hun tweejarig dochtertje verblijf in een asielzoekerscentrum af te dwingen. De rechter was van oordeel dat de ouders zelf in gebreke waren gebleven door niet mee te werken aan uitzetting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden