Asielzoekerscentra kampen met artsentekort

De medische zorg voor asielzoekers komt overal in Nederland onder zware druk te staan. Pas afgestuurde basisartsen en huis- en tandartsen uit het buitenland worden voor asielzoekerscentra (azc's) aangezocht om het tekort aan geregistreerde artsen op te vangen....

Zorgverzekeraar VGZ uit Nijmegen en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben eerder deze week in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besloten een extern bureau in te schakelen om op korte termijn een oplossing voor het steeds nijpender probleem te vinden. Volgens woordvoerder J. Mol van VGZ, dat de medische zorg voor azc's namens het COA inkoopt, doet het probleem zich nu nog primair in het noorden voor, maar breidt het tekort aan artsen voor azc's zich als een olievlek over het hele land uit.

Basisartsen die hun opleiding en hun co-schappen achter de rug hebben maar zich nog moeten specialiseren als huisarts of specialist, zullen in azc's aan het werk gaan via een zogenoemde 'verlengde-arm-constructie'. Hetzelfde geldt voor pas afgestudeerde tandartsen. Deze constructie houdt in dat de basisartsen altijd kunnen terugvallen op een geregistreerde huis- of tandarts in het district waar het azc is gevestigd.

Mol sluit niet uit dat het model-Grootegast voor meer azc's gaat gelden. Daarbij zal het zo veel mogelijk gaan om artsen uit Europese landen met opleidingen en kwalificaties die ook in Nederland worden geaccepteerd. Maar er wordt ook gekeken naar vluchtelingen artsen met een Nederlandse opleiding en vluchtelingenartsen die in korte tijd op het Nederlandse niveau gebracht kunnen worden.

Over de tandheelkundige zorg vindt vandaag overleg plaats tussen COA, VGZ en de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (NMT). Dit overleg gaat over het basispakket tandheelkundige zorg voor asielzoekers. Dit schiet volgens NMT ernstig te kort, met name voor volwassen vluchtelingen die zich niet aanvullend kunnen verzekeren. Het tekort aan tandartsen voor azc's wordt niet alleen opgelost met pas afgestudeerden van de faculteiten in Groningen, Nijmegen en Amsterdam, maar ook met leden van de Stichtingen Jeugdtandverzorging en met mobiele tandartsenhulp.

Mol: 'VGZ heeft de plicht om de medische zorg aan asielzoekers zowel kwalitatief als kwantitatief te garanderen. Samen met betrokken partijen als LHV en NMT werken we hard aan oplosingen. Maar het is een schrijnend probleem. Wat er nu in Groningen gebeurt, is symptomatisch voor wat er in de rest van het land al gebeurt of nog te gebeuren staat.'

Eind februari sloeg de Groningse commissaris van de koningin H. Alders alarm bij minister Borst en staatssecretaris Cohen van Justitie. Aanleiding was een brief van de Districts Huisartsen Vereniging (DHV) waarin stond dat de grenzen van de capaciteit aan huisartsenzorg in de provincie Groningen zijn bereikt. Dat was op een moment dat centra voor in totaal 1400 asielzoekers nog moesten worden geopend in Grootegast, Leek en Marum en dat er nog eens zeven azc's in de provincie Groningen zijn gepland voor dit jaar en 2001.

Vorige maand sloten de tandartsen in Noord-Groningen zich bij de DHV aan. Zij weigeren nog langer in azc's te werken. Dat gebeurt niet uit onwil, want ook patiënten die uit andere delen van het land naar Groningen verhuizen, wordt ernstig aangeraden hun 'oude' tandarts aan te houden. Inmiddels zijn ook in Friesland en Drenthe de medische capaciteitsgrenzen bereikt. De noordelijke provincies zijn relatief het rijkst bedeeld met asielzoekers. Friesland spant de kroon met bijna tien per duizend inwoners, Drenthe heeft er ruim negen en Groningen acht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.