Asielzoekerscentra dicht, honderden banen weg

Bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verdwijnen honderden banen. Daarnaast moeten zeven asielzoekerscentra (azc's) voor maart 2012 sluiten. Het personeel is hier woensdag op diverse locaties in het land over geïnformeerd.

De centra die dicht gaan zijn Aalten, Azelo, Bellingwolde, Crailo, Geeuwenbrug, Rotterdam en Swelkhuizen. Zo worden 2.600 opvangplaatsen afgestoten.

Op het hoofdkantoor in Rijswijk wordt 40 procent van de fte's geschrapt. Hoeveel banen precies verdwijnen, is volgens een COA-woordvoerder nog niet bekend. Ook niet of er gedwongen ontslagen zullen vallen.

De COA moet 51 miljoen euro bezuinigen. Dat moet deels worden gerealiseerd door een andere werkwijze, een slimmere inzet van ICT-middelen en een herschikking van taken.

Volgens de woordvoerder is al voor de zomer met allerlei partners gesproken over de ophanden zijnde drastische reorganisatie, maar kwam het nieuws gisteren toch hard aan bij het personeel. 'Dit soort besluiten vergt een zorgvuldig traject. Er is gesproken met burgemeesters, ketenpartners, bewoners die moeten worden verplaatst en uiteraard medewerkers', zegt de woordvoerder.

Hij denkt dat het nieuws dat het NOS Journaal zondag bracht over misstanden en de angstcultuur bij het COA en het hoge salaris van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak niet los kan worden gezien van de reorganisatie. Krimp veroorzaakt altijd onrust onder het personeel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden