Asielzoekers voor rechter voor aanranding

Twee bewoners (achttien en twintig jaar oud) van het asielzoekerscentrum in Almere moeten zich voor de rechtbank van Lelystad verantwoorden voor de aanranding van twee vrouwen. Bij het incident op 27 september vorig jaar in het centrum van Almere waren vier verdachten en vier slachtoffers betrokken. Twee van de vier vrouwen hebben aangifte gedaan. Hun zaak komt 9 februari voor.

Redactie

De twee andere slachtoffers hebben geen aangifte willen doen, meldt NRC vrijdag. Aanleiding voor het artikel is een Facebookbericht van de vader van een van deze twee meisjes. Hierin beschuldigt hij de politie van een ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen.

Geen aangifte

Het zeventienjarige meisje dat genoemd wordt in het NRC-artikel is samen met haar moeder voor een gesprek op het politiebureau geweest. Na een gesprek besloten de twee geen aangifte te doen, aldus het Openbaar Ministerie. Ook het vierde meisje zag daarvan af.

Politie en het OM benadrukken dat het slachtoffers altijd vrij staat om aangifte te doen of niet. Het is overigens wel mogelijk om zedenfeiten waarvan geen aangifte is gedaan ambtshalve te vervolgen als er voldoende bewijs is. De officier van justitie besloot in deze twee zaken het besluit om geen aangifte te doen te respecteren, mede uit oogpunt van privacy.

De PVV en de partij VNL in de Tweede Kamer willen naar aanleiding van de publicatie in de krant opheldering van de bewindslieden van Veiligheid en Justitie over wat zij noemen de 'doofpot' na aanrandingen in Almere. 'De waarheid over deze aanranding door islamitische testosteronbommen moet boven water komen!', aldus de PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden