Asielzoekers uit Iran niet weggestuurd

Het kabinet zwicht voor de zware druk van de Tweede Kamer om afgewezen asielzoekers voorlopig niet naar Iran terug te sturen....

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Michiel Kruijt

Dat is de verrassende uitkomst van een debat woensdagavond in de Kamer. Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken had eind februari besloten dat de situatie in Iran veilig genoeg is om weer over te gaan tot de uitzetting van Iraanse homoseksuelen die in Nederland vergeefs asiel hebben aangevraagd. Zij was daarmee gestopt na berichten dat de executie van twee tieners in Iran het gevolg was van hun seksuele geaardheid.

Verdonk weigerde daarnaast christelijke afgewezen asielzoekers bescherming te bieden. De VVD-bewindsvrouw baseerde zich daarbij op het zogeheten ambtsbericht dat CDA-minister Bot van Buitenlandse Zaken kort daarvoor had uitgebracht over de situatie in Iran.

Met zichtbare tegenzin toonde Bot zich bereid een nieuwe analyse te maken. Hij beklemtoonde dat het ambtsbericht ‘uiterst zorgvuldig’ en ‘niet lichtvaardig’ tot stand is gekomen. Hij zei geërgerd te zijn door de kritiek in de media van mensenrechtorganisaties op de kwaliteit van ambtsberichten.

De linkse oppositie vindt dat de risico’s voor christenen en homoseksuelen bij terugkeer in Iran te groot zijn. De regeringspartijen waren er op grond van het ambtsbericht niet zeker van dat uitzetting verantwoord is. Volgens het D66-Kamerlid Lambrechts wordt in het ambtsbericht ‘erg veel gewicht’ toegekend aan de ontkenningen van de Iraanse autoriteiten dat de executies het gevolg waren van homoseksueel gedrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden