Asielzoekers toch terug naar Grieken

Albayrak houdt twijfels aan juistheid Grieks beleid...

LUXEMBURG Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie vindt het niet nodig het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland stop te zetten, zoals de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr had gevraagd. Volgens deze hebben vluchtelingen die naar Griekenland worden teruggestuurd, nauwelijks kans op een eerlijke behandeling van hun asielverzoek.

Albayrak erkende dat zij zich zorgen maakt over het geringe aantal asielverzoeken dat door de Griekse autoriteiten wordt gehonoreerd. Volgens de staatssecretaris is er echter geen reden om Griekenland ervan te verdenken dat het uitgeprocedeerde vluchtelingen uitzet naar landen waar ze gevaar lopen te worden vervolgd.

Dus zal Nederland volgens haar doorgaan met het terugsturen van asielzoekers die via Griekenland de EU zijn binnengekomen. Binnen de EU geldt de afspraak dat asielzoekers mogen worden teruggestuurd naar het eerste EU-land dat zij hebben aangedaan. ‘Maar we zullen wel druk op Griekenland blijven houden’, zei Albayrak.

De Europese Commissie is een gerechtelijke procedure tegen Griekenland begonnen omdat het land zich niet aan de Europese afspraken houdt. Maar volgens Albayrak heeft Griekenland ‘in de praktijk al veel veranderd’. Ze kondigde aan dat Nederland de Griekse autoriteiten gaat helpen, onder meer met tolken.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Procopios Pavlopoulos erkende dat er ‘vroeger’ problemen waren, maar volgens hem is de situatie de laatste tijd flink verbeterd. Hij liet doorschemeren dat hij de kritiek van de noordelijke landen wat gemakkelijk vond. ‘De situatie in de Scandinavische landen is niet te vergelijken met die van Griekenland’. Hij rekende voor dat de stroom asielzoekers van 45 duizend in 2004 is opgelopen tot liefst 112 duizend over 2007.

Een bijkomend probleem is volgens Pavlopoulos dat veel asielzoekers al hun documenten hebben weggegooid, zodat niet meer valt te achterhalen waar zij vandaan komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.