Asielzoekers tentenkamp waarschijnlijk naar rechter

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam demonstreren, stappen maandag naar alle waarschijnlijkheid naar de voorzieningenrechter. Dat zei hun advocate zaterdag tegen het ANP.

Uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp.. Beeld ANP
Uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp..Beeld ANP

De groep, die verblijft aan de Notweg in de wijk Osdorp, kreeg vrijdag van burgemeester Eberhard van der Laan te horen dat het tentenkamp uiterlijk vrijdagochtend weg moet zijn. Als dat dan niet is gebeurd, zal de gemeente ze verwijderen, eventueel met hulp van de politie.

'De kans is zeer groot dat we dit gaan aanvechten bij de voorzieningenrechter', aldus de advocate, die zondag na overleg met vijf afgevaardigden uit de groep uitgeprocedeerde asielzoekers een definitief besluit neemt. 'Mijn cliënten maken gebruik van het recht op demonstratie. Daar is toestemming voor gegeven. En van dat recht willen ze gebruik blijven maken.'

Overlast
Volgens burgemeester Van der Laan is het tentenkamp in strijd met de regels, bestaan er zorgen over de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de afgewezen asielzoekers en ondervindt de buurt te veel overlast. Ook zou het risico op ongeregeldheden toenemen.

Tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers sloegen eind september hun tenten op is Osdorp. Volgens de gemeente verblijven inmiddels ongeveer 100 mensen in het kamp, ook al wilde Amsterdam maximaal 60 mensen toelaten.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie bood de asielzoekers donderdag onderdak aan, op voorwaarde dat ze zich bekend zouden maken en zouden meewerken aan hun uitzetting. Dat weigerden ze. 'Ik moet deze keuze respecteren, maar vind dit teleurstellend en het geeft geen aanleiding mijn besluit tot beëindiging van de demonstratie en het tentenkamp te herzien', schrijft Van der Laan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden