Asielzoekers maken kans op betaald werk

Asielzoekers mogen binnenkort waarschijnlijk betaald gaan werken terwijl zij nog op een verblijfsvergunning wachten. Over dit plan hebben het kabinet, de vakbeweging, de werkgevers, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en VluchtelingenWerk Nederland al drie keer vertrouwelijk overleg gevoerd....

Nu mogen asielzoekers tijdens hun verblijf in het asielcentrum slechts vrijwilligerswerk en seizoensarbeid verrichten en voor een gulden per uur in het asielcentrum werken.

De asielprocedure kan jaren duren. Door het verlies van vakkennis en arbeidsritme kost het asielzoekers extra moeite om hun draai te vinden in de Nederlandse samenleving, als ze een verblijfsvergunning krijgen.

De bedoeling is nu dat asielzoekers in principe elk werk mogen aanpakken. Het streven is om werk aan te bieden in sectoren van de arbeidsmarkt waar een groot tekort is aan arbeidskrachten.

In de kabinetsformatie vorig jaar zomer konden de coalitiepartijen hierover geen overeenstemming bereiken. Vooral de VVD is beducht voor het plan; de PvdA is er van harte voor. Aanstaande woensdag overleggen de coalitiepartijen met het kabinet over het asielbeleid.

De vakbonden willen wel zien te voorkomen dat de 1,5 miljoen uitkeringsgerechtigden definitief worden afgeschreven als asielzoekers aan de slag gaan. De sociale partners moeten zich ook voor hen onverminderd blijven inspannen, vinden de bonden.

De partijen studeren ook op een alternatief plan. Dat behelst scholing van asielzoekers. Zij zijn dan, als ze een verblijfsvergunning krijgen, direct inzetbaar voor werk. Als ze geen verblijfsvergunning krijgen, kan de scholing ook nuttig zijn in het land van herkomst.

Het kabinet voorziet nog een aantal juridische problemen. Zo is nog onduidelijk hoe de verzekering wordt geregeld van werkende asielzoekers tegen ongelukken op het werk.

Daarnaast is het kabinet bang bij werkende asielzoekers de verwachting te wekken dat hun baan betekent dat de kans op een verblijfsvergunning toeneemt. Weigering van de verblijfsvergunning kan, als hier jaren is gewerkt, een groep creëren die vergelijkbaar is met de 'witte illegalen'.

De werkende asielzoekers kunnen het kabinet ook aan een meevaller helpen. Kosten van levensonderhoud worden dan voor een deel door de asielzoeker verdiend. Als de asielzoeker meer verdient dan de bijstand, moet de rest van het inkomen aan het asielzoekerscentrum worden afgedragen, is het plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden