'Asielzoekers crimineler dan autochtonen'

Zijn asielzoekers crimineler dan autochtone Nederlanders, of niet? Ze zijn crimineler, vindt een topambtenaar van het ministerie van Justitie. Hij heropent een zeer gevoelige discussie met de stelling, in het door justitie uitgegeven blad SEC, dat asielzoekers veel vaker betrokken zijn bij moord en doodslag dan Nederlanders....

Van onze verslaggever

Begin vorig jaar ontstond commotie over een rechercherapport uit Groningen, waarin stond dat asielzoekers zes keer zo vaak delicten plegen als de gemiddelde Groninger. Die studie werd afgedaan als onwetenschappelijk en onbetrouwbaar, ook door staatssecretaris Kalsbeek van Justitie. En in afwachting van een omvangrijk, wél wetenschappelijk onderzoek door de Groningse universiteit, bleef het stil.

Maar uit datzelfde ministerie klinkt nu dus een ander geluid. Asielzoekers zijn volgens een topambtenaar relatief veel vaker betrokken bij moord en doodslag dan Nederlanders. Ook andere allochtone groepen scoren hoog in zijn berekening.

De auteur van het betoog in SEC, Hans Willemse, werkzaam bij de directie Algemene Justitiële Strategie van het ministerie, wil serieus aandacht voor het onderwerp. Ten onrechte is volgens hem het Groningse rapport in de prullenmand verdwenen. Die studie zou appels met peren vergelijken, en vooral lichte vergrijpen van asielzoekers opsommen.

Maar criminaliteit onder asielzoekers en Nederlanders is wel degelijk te vergelijken, schrijft Willemse. En dat het slechts om kleine delicten gaat, is naar zijn mening een mythe.

Dat laatste illustreert hij aan de hand van een eenvoudige berekening, op basis van cijfers over moord en doodslag in 1998. Onder bijna dertien miljoen autochtonen werd in dat jaar 79 keer een levensdelict gepleegd. Bij de ruim 50 duizend asielzoekers was dat 11 keer. Dat is, relatief gezien, 36 keer zoveel. Ook andere allochtone groepen scoren hoog in de berekening. Illegalen zijn zo mogelijk nog vaker dan asielzoekers betrokken bij moord en doodslag - afhankelijk van de gebruikte schatting over hun aantal. Dan volgen Antillianen/Arubanen (20 keer zo vaak als autochtonen), mensen uit het voormalige Joegoslavië (16 keer), Surinamers (13 keer) Afrikanen (12 keer), Turken (10 keer) en Marokkanen (idem).

Een verklaring voor de hoge cijfers onder asielzoekers geeft de justitie-ambtenaar niet. Als mogelijke oorzaken oppert hij de leefsituatie (dicht op elkaar wonen en niets om handen hebben), de 'lagere geweldsdrempel' in herkomstlanden, het ontbreken van sociale controle en het relatief grote aantal jonge mannen onder asielzoekers. 'Ook zoeken soms conventionele criminelen voor wie de grond te heet onder de voeten werd, een buitenlandse schuilplaats onder het mom van asiel.'

Willemse was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Zijn artikel is deels op persoonlijke titel geschreven, aldus een woordvoerster van Justitie. 'Het is een beleidsambtenaar, maar ook een wetenschapper en die mogen kanttekeningen plaatsen.' Vluchtelingenwerk Nederland echter is niet blij met de publicatie. Mede op aansporing van die organisatie is de universiteit van Groningen bezig met een groot wetenschappelijk onderzoek naar criminaliteit onder asielzoekers. Dat onderzoek, onder leiding van criminoloog prof. W. de Haan, wordt pas na de zomer verwacht. 'De bedoeling was dat ook Justitie daar op zou wachten', aldus een woordvoerster van Vluchtelingenwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden