Asielzoeker niet mishandeld door burgerwacht Soldiers of Odin

Een asielzoeker die afgelopen weekend met verwondingen werd aangetroffen in Winschoten is niet mishandeld door de burgerwacht Soldiers of Odin. Dat laten de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Oldambt weten in een gezamenlijke verklaring.

Redactie
De Finse tak van Soldiers of Odin. Beeld ap
De Finse tak van Soldiers of Odin.Beeld ap

Soldiers of Odin kregen via Facebook berichten dat een asielzoeker in Winschoten vrouwen en meisjes lastigviel. Zij zijn daarna een 'klopjacht' begonnen en wisten de man aan te houden. De politie trof de man met meerdere verwondingen aan die hij, zo blijkt nu, een avond ervoor opliep dankzij een ruzie in een café. Volgens RTV Noord deed de man geen aangifte van de mishandeling.

De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het optreden van de burgerwacht. Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken noemen het 'ongehoord dat geüniformeerde gangachtige bendes of groepen straatpatroulles houden op burgers die in hùn ogen zich verkeerd gedragen.'

Ze willen dat de ministers van Sociale Zaken en van Veiligheid en Justitie nagaan wat er bekend is over deze organisatie, de omvang, de doelstellingen en de achterban.

De van oorsprong Finse burgerwacht is ingesteld als reactie op de migratiestroom. De club is nu wereldwijd actief en heeft in Nederland zeven regionale afdelingen. Solders of Odin zou extreemrechts gedachtegoed erop nahouden, maar is tot op heden nog niet betrokken geweest bij gewelddagige incidenten.

Geen strafbare feiten

De asielzoeker zou onder anderen een 12-jarig meisje hebben lastig gevallen. Hij zou gevraagd hebben of ze met hem meeging naar Groningen. Toen het meisje weg wilde fietsen hield hij haar tegen door haar fiets te pakken. Het meisje wist alsnog weg te komen.

Hoewel de politie spreekt van ongepast gedrag zijn er door de man geen strafbare feiten gepleegd. De politie gaat daarom niet over tot vervolging. De man wordt wel verdacht van aanranding in een andere zaak.

Burgemeester Pieter Smit heeft aangekondigd in gesprek te willen gaan met Soldiers of Odin.

Lees ook:

Soldiers of Odin ontkennen gebruik geweld tegen 'asielzoeker'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden