Asielzoeker is toch geen crimineel?

‘De top van het kabinet is maandag tot laat in de avond bijeen geweest om te beslissen over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali’....

Cuijk A.W. Kreps

Opgesloten
Maandelijks schrijf ik brieven (via Amnesty International) aan regeringen van landen waar mensen, vaak zonder enige vorm van proces, onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden vanwege hun politieke mening.

Opgesloten
Nu voel ik mij genoodzaakt een brief te schrijven aan een regering met het verzoek om een ‘immediate and unconditional release’ van kinderen die zitten opgesloten in een cel. Misdaad? Hun ouders zijn uitgeprocedeerd. Hoofd van de regering? Minister President J.P. Balkenende. Land? Nederland!

Opgesloten
Goutum Sandra Jansen

Uitstel
Vanmiddag vroeg de 13-jarige ‘Leila’ of ze wat eerder weg mocht. Ze wilde met tweehonderd anderen de wethouder van Doetinchem vragen of het AZC open kon blijven. Ze is er een maand geleden komen wonen en zal op onze school de brugklas gaan bezoeken. Sinds november 2000 is ze in Nederland. Doetinchem is voor haar het zevende AZC. De wethouder had een geruststellende mededeling voor deze kinderen: ‘Het COA heeft toegezegd, dat ze in AZC’s worden ondergebracht’. Dat wordt dus het achtste.

Uitstel
Minister Verdonk heeft drie maanden uitstel gekregen voor haar inburgeringbeleid. Zij hoeft in die tijd niet te verhuizen. Zij mag blijven.

Uitstel
Zutphen Joke de Fockert

Toilet
Twee jaar geleden hebben wij de familie A. ontmoet. De familie komt uit Armenië en is sinds 1999 in Nederland. Sinds die tijd wachten ze op een verblijfsvergunning en verbleven ze al in drie verschillende asielzoekerscentra. De tweede zoon Edmon is inmiddels getrouwd en verwacht zijn tweede kind, de vader is ernstig ziek. Al bijna acht jaar leeft de familie in afwachting en onzekerheid. Ze houden er bewonderenswaardig veel moed in, ondanks dat ze niet mogen werken en studeren.

Toilet
Sinds twee maanden verblijft zoon Edmon in uitzetcentrum Roermond. Hij deelt een kleine kamer met een andere man. De kamer heeft geen ramen en als toilet dient een emmer. Hij krijgt een maaltijd per dag en hij mag een uur per dag uit zijn kamer om te sporten of om te bellen.

Toilet
Waarom wordt Edmon behandeld als een crimineel? Wat heeft deze jongeman gedaan om zo’n behandeling te verdienen? Is het een misdaad om in Nederland te willen blijven?

Toilet
Nijmegen familie Van Run-Deenik

Democratie
Door een beoordelingsfout wegens onzorgvuldigheid van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie zag een Tweede Kamerlid zich gedwongen vervroegd af te treden. Daarmee bracht de minister op directe wijze schade toe aan het functioneren van de democratie in Nederland. Zo’n minister mag niet aanblijven.

Democratie
Utrecht Sake J. Hogeveen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden