Asielzoeker gaat naar wachtkamer

Uitgeprocedeerde asielzoekers die het land moeten verlaten, zullen in de toekomst worden ondergebracht in nieuwe zogeheten 'vertrekcentra'. Zij moeten daar blijven totdat zij met bus, trein of vliegtuig het land worden uitgezet....

Dat staat in de notitie Terugkeer gaan we doen, die minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie vandaag aan het kabinet voorlegt. Half november komt zij met definitieve voorstellen voor haar nieuwe beleid.

Vorige maand kondigde Verdonk in de Tweede Kamer aan dat zij werkt aan een strenger terugkeerbeleid. Ze verwijt uitgeprocedeerde asielzoekers, die het asielzoekerscentrum (azc) of hun huis moeten verlaten, dat zij hun uitzetting traineren. Zij zouden onvoldoende meewerken aan het verkrijgen van de juiste papieren voor hun vertrek.

Het gaat Verdonk om asielzoekers die een definitieve afwijzing van hun asielverzoek hebben gekregen en het azc of de woning moeten verlaten. In 2002 betrof het bijna zeventienduizend asielzoekers. Een deel van hen zoekt alternatief onderdak en weigert uit Nederland te vertrekken.

In de nieuwe opzet biedt de minister die groep een 'wachtkamer'. De voorzieningen in de vertrekcentra worden sober. Soms zullen deze ook functioneren als voorportaal voor een van de twee uitzetcentra bij Schiphol en Zestienhoven, van waaruit uitgeprocedeerden op het vliegtuig worden gezet.

Voor de vertrekcentra heeft Verdonk haar oog laten vallen op de azielzoekerscentra, waarvan er voor najaar volgend jaar 37 moeten worden gesloten, omdat het aantal asielzoekers terugloopt. Verdonk kan op deze wijze ook werkgelegenheid bieden aan de zeshonderd medewerkers die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet ontslaan.

Nederland kende al eens eerder een vertrekcentrum. In 1996 werd in het Groningse Ter Apel een opvangplaats in gebruik genomen waarin uitgeprocedeerde asielzoekers konden wachten tot hun uitzettingspapieren gereed waren.

Dit 'verwijdercentrum', zoals het ook wel werd genoemd, werd fel bekritiseerd door vluchtelingenorganisaties, omdat de omstandigheden er onmenselijk zouden zijn. Het centrum haalde vele malen het nieuws vanwege incidenten. Het werd na een aantal jaren gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden