Asielwet belast naar verwachting rechters niet extra

Het is onwaarschijnlijk dat de nieuwe regelgeving voor asielzoekers uit veilige derde landen zal leiden tot een wezenlijke toename van de werkdruk bij de rechterlijke macht....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'Wellicht zal het aantal beroepen op de vreemdelingenkamer iets toenemen', schrijft Schmitz. 'Ik verwacht daarvan echter geen substantiële verzwaring van de werkdruk.' De rechter zal zich volgens haar inschatting in de meeste gevallen beperken tot de vraag of de afgewezen asielzoeker daadwerkelijk afkomstig is uit een veilig derde land.

Voor het vinden van een antwoord op die vraag kan de rechter teruggrijpen op het 'voorwerk' dat is verricht door de immigratiedienst, stelt Schmitz. De vraag of de betrokken vreemdeling een beroep kan doen op het Vluchtelingenverdrag is volgens haar bij die afweging niet aan de orde.

Een deel van de Eerste Kamer vreest dat het wetsvoorstel zoals het begin deze maand is aanvaard door de Tweede Kamer tot verstopping zal leiden bij de rechtbank. D66 en GroenLinks zullen maandag zeggen of ze behoefte hebben aan een tweede informatieronde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden