Asielopvang Heumensoord stroomt snel leeg: nog 200 inwoners

Tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen stroomt deze week heel snel leeg. Van de bijna drieduizend vluchtelingen die in de paviljoens verbleven, zijn er nog maar zo'n tweehonderd over. Bewoners zijn over heel Nederland verspreid naar noodopvanglocaties en asielzoekerscentra.

Vluchtelingen vertrekken van de tijdelijke noodopvang Heumensoord.Beeld anp

Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vertrekken de laatste bewoners begin volgende week. Voorzieningen als de school, de peuteropvang en de bibliotheek zijn al gesloten.

Kamp Heumensoord werd in oktober vorig jaar in gebruik genomen. Op 2 mei moet het kamp helemaal leeg zijn. Het COA heeft daarna een maand om het bosgebied deels te ontruimen en schoon te maken: in juni verblijven deelnemers aan de Special Olympics (sportwedstrijden voor gehandicapten) in het kamp. Daarna huisvest Defensie er zo'n zesduizend militaire lopers in verband met het wandelevenement de Vierdaagse. In Nijmegen gaat in september een nieuwe noodopvang voor vijfhonderd mensen open.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is trots op zijn inwoners, zei hij eerder. Er is nooit verzet tegen de grote stroom vluchtelingen op Heumensoord geweest. Vele honderden Nijmegenaren hebben vrijwilligerswerk gedaan en spullen geschonken. Op Heumensoord woonden voornamelijk Syriërs en Eritreeërs.

Lege babystoeltjes in de tijdelijke noodopvang Heumensoord. De grootste noodopvanglocatie van Nederland moet op 2 mei leeg zijn.Beeld anp

Kritiek

Heumensoord is de grootste noodopvang in Nederland. Op de omstandigheden in het kamp is veel kritiek geuit: de gedeelde slaapkamers zouden te weinig privacy bieden en er was veel onzekerheid over de asielprocedure.

Het College van de Rechten voor de Mens stelde in een rapport dat het kamp schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van de bewoners. De overheid zou nooit meer zo'n grootschalige opvang moeten optuigen, was de conclusie.

Groeten uit Heumensoord

Wat maak je mee in de Nederlandse asielopvang? Door de ogen van de Palestijns-Syrische Mohan nad (38) en zijn gezin kijken we mee in tentenkamp Heumensoord. Over ruzie om vrouwen, winkelen en borduren en gestampte aardappels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden