Update

Asieldebat: Kamer verwerpt motie van wantrouwen PVV

Staatssecretaris Teeven houdt vooralsnog de steun van de Tweede Kamer. Dat bleek vandaag in het spoeddebat over de asieltoestroom. Teeven luidde gisteravond de noodklok over de grote toestroom van asielzoekers. De PVV diende een motie van wantrouwen in, maar die werd na een hoofdelijke stemming verworpen. Twaalf leden stemden voor.

Redactie
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

De partijen vallen er wel over dat Teeven niet eerst de Tweede Kamer heeft ingelicht, alvorens alarm te slaan op televisie. 'Een enorme misser', aldus SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. De Kamer wil nu eerst meer informatie van de bewindsman.

Pakje boter
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zei aan het begin van het debat dat Teeven de zaak 'volledig uit de hand heeft laten lopen.' 'Teeven slaat nog geen deuk in een pakje boter. Dit is een onhoudbare situatie die de staatssecretaris zelf heeft veroorzaakt.'

'Teeven vindt het prima wanneer gemeenten tegen de afspraken in toch illegalen opvangen', aldus Fritsma. 'Ziet de staatssecretaris in dat het door de PvdA gedomineerde vreemdelingenbeleid verkeerd uitpakt?' Fritsma: 'Er staat Nederland een ware migratieramp te wachten.'

De PVV vindt dat Teeven de Nederlandse grenzen moet sluiten. Fritsma hekelt het feit dat de Europese regels dat niet mogelijk maken. 'We zijn geen baas meer over onze eigen grenzen. We moeten uit de EU en uit Schengen stappen.' Schengen is het verdrag dat het vrije verkeer tussen een aantal EU-landen reguleert.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Beeld anp
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.Beeld anp

'Niet te behappen'
Het debat met Teeven is op stel en sprong belegd, nadat de Staatssecretaris gisteren de noodklok had geluid in interviewprogramma Eén op één. 'De laatste tijd arriveren wekelijks duizend asielzoekers in Nederland, aantallen die niet te behappen zijn', zei hij. De PVV dwong een debat af door te dreigen met een motie van wantrouwen. Daar moet gewoonlijk snel op worden gereageerd, en daarom moet Teeven nog geen 24 uur na zijn uitspraken uitleg geven in de Tweede Kamer. Zo'n zwaard van Damocles moet gewoonlijk snel het hoofd worden geboden.

Gerard Schouw van D66 herinnert er tijdens het debat aan dat het verkiezingstijd is. 'Het dieptepunt was de aanmoediging om op te letten of er Eritreeërs in de trein zitten. Hij moet geen Plasterkje doen.' Voor een motie van wantrouwen is 'absoluut geen aanleiding', aldus Schouw. 'Waar wel aanleiding toe is, is om tegen deze staatssecretaris te zeggen: eerst nadenken, dan pas naar de televisie.' Dat Teeven het nieuws al op tv meldde voordat hij de Tweede Kamer informeerde, klassificeert D66 als 'paniekvoetbal'.

De SGP wil weten wat Teeven aan het probleem gaat doen. 'We willen een staatssecretaris die optreedt in plaats van aftreedt', aldus fractievoorzitter Kees Van der Staaij. Op de PVV na stellen alle fracties zich op het standpunt dat ze meer informatie van Teeven willen en dat een motie van wantrouwen niet aan de orde is.

Sharon Gesthuizen (SP) wil cijfers zien van de Staatssecretaris waaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van een forse toename van het aantal asielzoekers.

'Geen paniekvoetbal'
In de eerste twee weken van mei was ongeveer zestig procent van de asieltoestroom afkomstig uit Eritrea, verduidelijkte Teeven in zijn beantwoording. De totale alsielinstroom kwam in april uit op 2790 personen. 'Dat is geen paniekvoetbal, maar een kille constatering van cijfers', reageert de Staatssecretaris op de eerdere opmerking van Schouw.

Teeven zei verder dat hij meer grenspratrouilles wil. Door het mobiele vreemdelingentoezicht aan de grens intensiveren hoopt hij meer te weten te komen over een mogelijke mensensmokkellijn. Er zijn namelijk aanwijzingen dat mensensmokkelaars een rol spelen bij de toegenomen asielstromen. Dat asielzoekers Nederland binnenkomen kan met deze teams niet worden voorkomen, benadrukte de Staatssecretaris. Per 1 juli hoopt hij het toezicht te kunnen uitbreiden.

Tot voor kort kwamen zo'n duizend vluchtelingen per maand Nederland binnen, nu zijn het er duizend per week. Volgens Teeven zijn het voornamelijk Syriërs en Eritreeërs. Ze komen veelal met de trein uit Zuid-Europa. De staatssecretaris denkt dat er sprake is van georganiseerde mensenhandel.

Teeven komt maandag met meer concrete cijfers. Voor zijn uitspraken in Eén op één had hij de Tweede Kamer al een brief toegezegd.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer.Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en JustitieBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden