ASIELBELEID prof. dr. H. Entzinger hoogleraar internationale migratie Universiteit Utrecht

'Wat opvalt is dat de paragraaf over het asielbeleid zoveel langer is dan de andere teksten. De detaillering wekt de indruk dat er een plan is, maar bij nadere analyse blijkt dat iedereen het zijne heeft laten opnemen totdat het moment van echt kiezen daar is....

De beoordeling van asielzoekers moet streng en rechtvaardig, zo heet het. Dat is moeilijk te combineren en daar zijn ze ook niet echt uitgekomen. De oplossing voor het asielprobleem moet in Europees verband worden gezocht. Hoe blijft onduidelijk. Dat is ook moeilijk, omdat landen met minder asielzoekers niet graag de opvang eerlijker verdelen.

Vreemd vind ik dat Paars zich niet afvraagt waarom Nederland zo aantrekkelijk is voor vluchtelingen. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van hen niet bewust heeft gekozen voor Nederland. Die keuze ligt bij de reisagent. Je zou dus de beeldvorming over Nederland bij de reisagent moeten veranderen door ze harder aan te pakken en asielzoekers strikter uit te zetten. Maar ja, vragen wij ons dan af, hoe humaan is zo'n aanpak nog? Andere landen hebben daar minder problemen mee.

Ik deel deze dilemma's van het kabinet. Daarom kan ik niet echt kritisch zijn. Zo lang het asielprobleem in Europa nog niet groot genoeg is om het samen aan te pakken, kan Nederland niet veel meer dan de opvang humaner maken door meer werk, scholing en zinvolle tijdsbesteding te bieden.

Het is pijnlijk te moeten constateren dat je dit nooit echt in je greep kunt krijgen. Vandaar dat politici die asielbeleid doen vaak afbranden. Ik ken Job Cohen als een vrolijk mens en wens hem veel sterkte. Ik benijd hem niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden