Asielactivisten besmeuren huis directeur Dienst Terugkeer & Vertrek

Asielactivisten smeerden vrijdagochtend vroeg in Den Haag rode verf op het huis van de directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), die uitgeprocedeerde vreemdelingen het land uit zet. Volgens de AIVD is het verzet tegen het Nederlands asielbeleid van een 'constant radicaal niveau'.

Staatssecretaris Dijkhoff: 'Prima als je het ergens mee oneens bent, maar dat is geen rechtvaardiging voor laffe intimidatie en vernieling.'Beeld anp

In een verklaring op de anarchistische website IndyMedia staat dat de rode verf was bedoeld om eraan te herinneren dat de directeur 'bloed aan haar handen heeft'. De bekladding is volgens het bericht uitgevoerd door de anonieme actiegroep 'Sloop de deportatiemachine'. Het privéadres van de directeur wordt op IndyMedia genoemd, samen met de oproep om een bezoekje te brengen aan haar huis of haar aan te spreken 'wanneer ze 's ochtends om een uur of 9 naar haar werk fietst'.

De directeur van DT&V trok zich in juni al terug als deelnemer aan de sponsorloop de Nacht van de Vluchteling. Reden daarvoor waren intimiderende berichten en protesten van activisten.

'Zoek de verantwoordelijkheid op!'

De laatste keer dat onder de naam 'Sloop de deportatiemachine' actie werd gevoerd was in 2008, toen op een website een lange lijst namen en privéadressen verscheen met ambtenaren en bedrijven die betrokken waren bij het asielbeleid, met de oproep: 'zoek de verantwoordelijken op!'. Het is niet duidelijk of de activisten van destijds iets te maken hebben met de bekladding deze week. De politie doet onderzoek.

De Autonomen Den Haag en de Anti-Fascistische Actie (AFA), twee anarchistische groepen die in Den Haag actievoeren tegen onder meer het asielbeleid, reageerden vrijdag niet op vragen. Burgemeester Van Aartsen legde enkele leden van de AFA eerder deze maand een gebiedsverbod op voor de Schilderswijk, omdat zij daar teveel overlast zouden veroorzaken met acties tegen racisme door de politie.

Een reeks radicale acties

Volgens inlichtingendienst AIVD, die links-extremisme onderzoekt, past de bekladding in een reeks van radicale acties. In 2013 werd het huis van de directeur van de IND in Leiden besmeurd. Sinds 2014 signaleert de inlichtingendienst een toename van het aantal 'home visits', bekladdingen of intimiderende bezoeken bij mensen thuis. Doelwit zijn bijvoorbeeld ambtenaren die het asielbeleid maken en uitvoeren, maar ook werknemers van bedrijven die meewerken aan de bouw van uitzetcentra of luchtvaartmaatschappij KLM, die vluchten uitvoert waarmee uitgeprocedeerden het land worden uitgezet. Die dreiging is van een 'constant radicaal niveau', stelt de AIVD.

'Het gaat om een kleine groep links-extremisten die vaak in gelegenheidsverbanden acties uitvoeren', zegt een AIVD-woordvoerster. De toename van het aantal asielzoekers vorig jaar leidde op sommige plekken tot rechts-extremistisch verzet, wat vervolgens tegenreacties van links-radicale groepen uitlokte. De woordvoerster: 'Als een beweging als Pegida zich nadrukkelijker manifesteert, zie je doorgaans dat activisten aan de andere kant zich ook feller uiten.'

Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie liet vrijdag weten dat de bekladding van het huis van de DT&V-directeur 'alle grenzen overschrijdt'. 'Prima als je het ergens mee oneens bent, maar dat is geen rechtvaardiging voor laffe intimidatie en vernieling. De medewerkers van de Dienst Terugkeer & Vertrek zetten zich elke dag met veel toewijding in om dit moeilijke werk goed en integer uit te voeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden