Asielaanvragen internationaal met helft gedaald

Het aantal asielaanvragen in de vijftig meest ontwikkelde landen ter wereld is in vijf jaar tijd met 49 procent gedaald tot 336.000. Het aantal aanvragen in westerse landen kwam daarmee op het laagste niveau in bijna twee decennia....

ANP

Alleen Nederland en negen andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, ontvingen vorig jaar nog meer dan 10.000 aanvragen. In Australië en Nieuw-Zeeland ging het aantal aanvragen in vijf jaar tijd met 75 procent omlaag.

Het aantal aanvragen in westerse landen kwam daarmee op het laagste niveau in bijna twee decennia. Volgens António Guterres, de hoge commissaris voor vluchtelingen, tonen de cijfers aan dat geluiden uit de westerse wereld over een groeiend asielprobleem niet stroken met de werkelijkheid. ‘Sterker nog, die landen moeten zich afvragen of ze door de steeds strengere beperkingen hun deuren niet aan het sluiten zijn voor mannen, vrouwen en kinderen die vervolging ontvluchten.’

‘Geïndustrialiseerde landen zijn nu in de positie om de kwaliteit van hun asielbeleid te verbeteren, eerder uit het oogpunt van bescherming van vluchtelingen, dan cijfermatig te zorgen dat er minder komen’, aldus Guterres.

Ten opzichte van 2004 was er vorig jaar zelfs sprake van een daling van 15 procent. In de 25 lidstaten van de Europese Unie was het aantal asielaanvragen vorig jaar het laagst sinds 1988.

In Duitsland en Denemarken kwamen zelfs zo weinig aanvragen binnen, dat het aantal daalde tot het niveau van 1983. Vorig jaar vroegen vooral inwoners van Servië-Montenegro, inclusief Kosovo, in de EU asiel aan. Zij worden gevolgd door Tjsetsjenen, Chinezen, Irakezen en Turken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden