Ashdown ontslaat Servische politici wegens Karadzic

De Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap voor Bosnië, Paddy Ashdown, heeft woensdag grote schoonmaak gehouden onder politici en functionarissen in Republika Srpska, de Servische entiteit in Bosnië....

ANP

'Ik heb besloten deze mensen te verwijderen uit politieke en partijfuncties', aldus Ashdown. 'Wij moeten af van het kankergezwel van obstructie en corruptie in de (Bosnisch-Servische) structuren en daarvoor is niets minder nodig dan een ingrijpende operatie', zei de vertegenwoordiger. De ontslaggolf heeft te maken met het falen van de autoriteiten om de gezochte Radovan Karadzic op te sporen, te arresteren en uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

De Bosnisch-Servische parlementsvoorzitter Dragan Kalinic is van de functionarissen die zijn baan verloor. 'Ik ben net ontslagen door de hoge vertegenwoordiger', zei Kalinic woensdagochtend tegen het parlement van het Servische deel van Bosnië, Republika Srpska. 'Met ingang van morgen (donderdag) is mij elke politieke activiteit verboden', ging de voorman van de Servische Democratische Partij (SDS) verder.

In april dit jaar beschuldigde Ashdown de SDS er al van Karadzic financieel te steunen. De medeoprichter van de SDS wordt gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag en is al bijna negen jaar voortvluchtig. 'Het was Dragan Kalinic' verantwoordelijkheid als leider van de SDS om fraude, misbruik en criminaliteit te voorkomen om er zeker van te zijn dat de partij die werd opgericht door Radovan Karadzic hem niet langer financiert', aldus Ashdown. De Brit kreeg met de vredesakkoorden van Dayton uit 1995 verregaande bevoegdheden om in te grijpen in interne Bosnische aangelegenheden.

Ook de minister van Binnenlandse Zaken van Servische entiteit in Bosnië Zoran Djeric moest woensdag het veld ruimen, zo meldde een hooggeplaatste partijgenoot van de politicus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden