Ashdown beticht Milosevic van 'lukraak geweld'

Slobodan Milosevic heeft al in 1998 te horen gekregen dat hij wegens het Servische optreden in Kosovo zou kunnen worden aangeklaagd voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag....

Ashdown zei dit vrijdag voor het VN-hof als getuige in het proces tegen de van oorlogsmisdaden beschuldigde Milosevic. De voormalige leider van de Britse Liberaal-Democraten is de eerste westerse politicus die tegen de oud-president getuigt. Milosevic is door het gebruik van 'buitensporig en schandelijk' geweld persoonlijk verantwoordelijk voor het drama in Kosovo, stelde Ashdown.

In zijn getuigenis beschreef Ashdown hoe hij het Joegoslavische leger in september 1998 een aanval zag uitvoeren op dorpen in de Kosovaarse Suva Reka-vallei. De Brit telde op een gegeven moment zestien dorpen die in brand waren geschoten. Volgens hem was de actie bedoeld om de burgerbevolking weg te jagen.

De volgende dag, zei Ashdown, overhandigde hij Milosevic in Belgrado een brief van de Britse premier Blair, waarin de situatie in Kosovo 'onacceptabel' werd genoemd. 'Ik heb u heel duidelijk gezegd dat indien u op deze manier zou doorgaan, de internationale gemeenschap zou moeten optreden - en uiteindelijk móest ze optreden', zei Ashdown voor de rechtbank tegen Milosevic. 'Ik waarschuwde u dat u voor dit hof zou eindigen, en hier bent u.'

Tijdens het kruisverhoor stelde Milosevic opnieuw dat het Servische militaire optreden in Kosovo was gericht tegen 'terroristen' van het UCK. Hij citeerde Robin Cook, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, die het UCK in januari 1999 ervan beschuldigde vaker het staakt-het-vuren te breken dan Milosevic' veiligheidstroepen.

Ashdown antwoordde dat hij de 'terroristische activiteiten' van de Albanese rebellen nooit had ontkend. Hij zei ook dat een staat het volste recht heeft op te treden tegen terreur. Maar Milosevic' methodes gingen volgens Ashdown veel te ver. Bij de zware beschietingen van grote afstand kon geen enkel onderscheid meer worden gemaakt tussen terroristen en burgers. Bovendien is 'het doodschieten van vee', het in brand steken van huizen en het 'vernietigen van graan' geen legitiem optreden tegen terreur, stelde Ashdown. De rechtszaak gaat maandag verder.

De militaire politie van Servië heeft gisteren in Belgrado een Servische vice-premier opgepakt. Momcilo Perisic, een politieke bondgenoot van de pro-westerse premier Zoran Djindjic, zou ervan worden verdacht een Amerikaanse diplomaat geheime documenten te hebben gegeven die belastend kunnen zijn voor Milosevic. Ook de diplomaat, met wie Perisic op het moment van zijn arrestatie dineerde, werd meegenomen en vijftien uur vastgehouden.

De arrestatie wijst erop dat Milosevic nog steeds grote invloed heeft op sommige hoge officieren binnen het Joegoslavische leger. De Verenigde Staten hebben woedend gereageerd op de actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden