Ashanti-koning verheft Afrika even in vaart der volkeren

KUMASI Eerst was er het geroffel van met luipaardvel bespannen trommels ten teken dat ze er aan kwamen. Met goud afgezette, robijnrode, fluweelachtige parasols flapten als olifantsoren op en neer boven de langzaam binnenstromende koninklijke gasten....

AP

AP

Het duurde vele uren, deze processie van de duizenden koningen en koninginnen van Afrika, de stamhoofden van Ghana, met hun gevolg dat cadeaus meedroeg als gouden zwaarden en stoeltjes van ebbehout.

De traditionele hoogwaardigheidsbekleders van Afrika kwamen zondag naar Ghana om eer te betonen aan de koning van de Ashanti. Zijne Majesteit Otumfuo Opoku Ware II, een van Afrika's machtigste en voornaamste vorsten, vierde zijn 25-jarig troonfeest.

De vele rampen op het continent waren even aan het oog onttrokken tijdens de hele dag durende ceremonie, die de Grote Durbar wordt genoemd, en Afrika toonde in al zijn glitter en glorie.

De Ashanti behoren tot het Akan-volk, dat veertig procent uitmaakt van Ghana's bevolking van 15 miljoen. Hun woongebied ligt rond Kumasi ten noorden van de hoofdstad Accra, en heeft een overvloed aan goud en hout, waardoor ze al driehonderd jaar een der rijkste en machtigste etnische groepen van Afrika zijn. De Britse kolonialisten verbanden hun koning en driehonderd stamhoofden in 1900 naar de Seychellen omdat ze geen afstand wilden doen van hun Gouden Troon, hun kostbaarste symbool van eenheid en kracht.

Maar de Gouden Troon hebben ze behouden en het pronkstuk is maar eens in de vijf jaar buiten het paleis te aanschouwen, zoals nu. Naar schatting 75 duizend mensen uit de hele wereld kwamen naar Kumasi om er een glimp van op te vangen. Volgens de legende is het kleine stuk antiek van massief goud, waarop nog nooit iemand gezeten heeft, naar de aarde gestuurd als signaal van de hemel om de banden aaneen te smeden.

De koning zelf arriveerde omringd door dienaars in zijn beste gewoonte twee uur te laat en pas nadat president Jerry Rawlings was verschenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden