Asean kiest eigen lijn in kinderarbeid

De Associatie van Zuid-Oost-Aziatische landen, Asean, heeft zich uitgesproken voor een vrije wereldhandel waarbij kinderarbeid, arbeidsomstandigheden en mensenrechten buiten beschouwing moeten worden gelaten....

Reuter, AFP, DPA

JAKARTA

Het standpunt is neergelegd in een gezamenlijke verklaring die zij zondag op de laatste dag van hun tweedaagse ministersvergadering in de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben uitgegeven. Daarin stellen zij dat sociale bepalingen 'niets met handel gemeen hebben'. Volgens Westerse landen hebben ontwikkelingslanden die zich weinig aantrekken van arbeidsomstandigheden en die lage lonen uitbetalen, een oneerlijk concurrentievoordeel op de wereldmarkt.

De verklaring kwam op dezelfde dag waarop de mensenrechtenactivist Jesse Jackson pleitte voor een koppeling van internationale arbeidsvoorwaarden aan handel. De Amerikaan had het afgelopen weekeinde een ontmoeting met de Indonesische oppositieleidster Megawati Sukarnoputri, dochter van de voormalige president Sukarno. Centraal in zijn bezoek van Jackson stond het overplaatsen van banen uit de Verenigde Staten naar lage-lonenlanden in Azië.

Volgens Jackson zijn het niet de werknemers van deze landen die banen in de VS en Europa wegkapen. 'Grotere bedrijven brengen de banen hier naartoe zodat zij gebruik kunnen maken van goedkope werknemers en tegelijkertijd van de duurbetaalde consumenten in de Westerse markten.'

'Deze werknemers, en niet de grote bedrijven zijn de sponsors van de Olympische Spelen in Atlanta', aldus Jackson. 'Helaas kunnen zij niet het resultaat van hun werk op de tv zien omdat zij met hun loon van 30 dollarcent per uur zich geen tv-toestel kunnen veroorloven.'

Dinsdag overleggen de Zuid-Oost-Aziatische landen met een aantal grote mogendheden waaronder de VS, Rusland, China, Japan, Australië, India en de Europese Unie. Daarbij staat ook een ontwerp-akkoord over buitenlandse investeringen op de agenda. Dat vormt eveneens een geschilpunt tussen diverse landen.

De bescherming van de rechten van buitenlandse investeerders zou ten koste gaan van de landen waarin zij het geld steken, zo verklaarde de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alatas. Hij vindt dat de overeenkomst die nu is opgesteld, 'te ver' gaat.

De Asean bestaat uit Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand, Vietnam, de Filipijnen en Brunei. Laos en Cambodja kunnen volgend jaar aansluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden