nieuws

Asean en junta Myanmar na topontmoeting akkoord over stoppen geweld

De organisatie van Zuidoost-Aziatische landen Asean heeft een akkoord bereikt met de junta van Myanmar om het geweld in dat land te beëindigen. Een speciale gezant van de Asean zal naar Myanmar reizen om de ‘dialoog’ tussen het leger en de democratisch gekozen oppositie op gang te brengen.

De leiders van de Asean bijeen in Jakarta. Beeld AP
De leiders van de Asean bijeen in Jakarta.Beeld AP

Dit werd gezegd na een topontmoeting van de Asean in Jakarta, waarbij legerleider Min Aung Hlaing van Myanmar aanwezig was.

De positie van de politieke gevangenen in Myanmar is onduidelijk. Na afloop zeiden Asean-leiders dat de vrijlating van de gevangenen was afgesproken, maar in de conclusies van de top werden ze niet vermeld. Volgens diplomatieke bronnen, zo berichtte persbureau Reuters, waren de gevangenen op het laatste moment uit het slotcommuniqué verwijderd. Legerleider Min Aung Hlaing gaf zaterdag geen commentaar.

De Maleisische premier Muhyiddin Yassin noemde het resultaat van de crisistop ‘boven verwachting’. Premier Lee Hsien Loong van Singapore waarschuwde echter voor al te groot optimisme. ‘Het is een ding om te zeggen dat je het geweld zult staken en politieke gevangenen zult vrijlaten. Het is een ander ding om het te doen’, aldus Lee. Het leger heeft eerder politieke gevangenen vrijgelaten. Zolang belangrijke oppositieleiders als Aung San Suu Kyi vast blijven zitten, verandert dat echter weinig aan de situatie in Myanmar.

Sinds het leger van Myanmar op 1 februari de macht greep, zijn ten minste 745 mensen om het leven gekomen bij protesten tegen de coup. Meer dan 3.300 mensen zijn gevangengezet. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft gewaarschuwd voor hongersnood in Myanmar, door een combinatie van de politieke crisis en de coronapandemie. De junta van Myanmar heeft nu toegezegd buitenlandse hulp te zullen accepteren.

Aung San Suu Kyi

De democratisch gekozen politici die door het leger aan de kant zijn geschoven hebben een ‘regering van nationale eenheid’ gevormd, onder leiding van Aung San Suu Kyi. Deze regering hoopt dat de Asean haar woorden zal vertalen in ‘stevige actie om de democratie en de vrijheid voor ons volk te herstellen’, aldus een woordvoerder. Voor de crisistop had de regering de Asean veroordeeld, omdat het ontvangen van Min Aung Hlaing de legerleider legitimiteit zou verschaffen.

Pro-democratische activisten in Myanmar zijn boos dat de oppositie niet was uitgenodigd voor het overleg en geloven niet dat de afspraken met de legerleiding de situatie in Myanmar zullen verbeteren. ‘We zullen doorgaan met de protesten’, zei Khin Sandar van de General Strikes Collaboration Committee tegen persbureau Reuters.

Ook Phil Robertson, adjunct-directeur Azië van Human Rights Watch, bekritiseerde het feit dat de oppositie niet aan tafel zat. Hij was sceptisch over het akkoord, omdat er een ‘duidelijke tijdlijn voor actie’ ontbreekt en de Asean bekendstaan om haar zwakte bij het ten uitvoer brengen van haar plannen.

De crisistop van de Asean in Jakarta was de eerste internationaal gecoördineerde poging om het geweld in Myanmar te stoppen. Vooraf waren de verwachtingen voor de top niet erg hoog gespannen. De tien lidstaten van de Asean hebben een beleid van niet-inmenging in elkaars binnenlandse aangelegenheden. Zo ondernam de Asean in 2017 geen actie tegen de etnische zuivering van de Rohingya, waarbij meer dan 730 duizend moslims uit Myanmar werden verdreven. Deze zuiveringen werden geleid door Min Aung Hlaing.

Zaterdag zei de Indonesische president Widodo echter dat de ontwikkelingen in Myanmar ‘onacceptabel’ zijn en ‘niet zo door kunnen gaan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden