Asbestschip Otapan uit Amsterdam

Het Mexicaanse asbestschip Otapan is vrijdagmiddag na zeven jaar uit de Amsterdamse haven vertrokken. De chemicaliëntanker wordt naar Turkije gesleept om te worden gesloopt....

Zolang de Otapan, die niet zelfstandig kan varen, in Nederlandse territoriale wateren is, wordt het begeleid door boten van het Korps Landelijke Politiediensten. Daarna houden de Turkse autoriteiten van op afstand de bewegingen in de gaten. Medewerkers van de Nederlandse ambassade zullen toezien op de sloop, die in een haven in de buurt van Izmir zal plaatsvinden.

De kosten van de versleping komen voor rekening van de Mexicaanse eigenaar Basilisk en het ministerie van VROM. ‘We willen de boot netjes in Turkije afleveren. Door mee te betalen kunnen we een vinger aan de pols houden’, zegt een woordvoerder van het ministerie. Hoeveel de operatie kost is nog niet bekend.

De in 1965 door de Rotterdamse werf Verolme gebouwde Otapan kwam in 1999 voor reparatie naar de Amsterdamse werf Shipdock. Bij de reparatie moest ook asbest worden verwijderd. Om de kosten te drukken liet de toenmalige eigenaar van het schip, de Mexicaanse rederij Navimin, dit door de bemanning uitvoeren.

In 2001 zagen medewerkers van de Amsterdamse havendienst op het dek van het schip zakken vol met asbestafval liggen. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om drieduizend zakken met in totaal 26 ton asbesthoudend materiaal. Burgemeester Cohen van Amsterdam liet daarop de omgeving van het schip afzetten.

Het ministerie van VROM nam vervolgens de verantwoordelijkheid op zich om het schip schoon te maken.

‘Er was direct gevaar voor de volksgezondheid. Het asbest moest daarom zo snel mogelijk van boord’, zegt de woordvoerder. Omdat zowel rederij Navimin als de Amsterdamse Shipdock failliet ging, bleef het ministerie zitten met een rekening van een half miljoen euro. Dit geld zal niet worden verhaald op de nieuwe eigenaar Basilisk.

Een ander asbestschip, de Sandrien, zal de Amsterdamse haven nooit meer verlaten. In 2000 liet toenmalig minister van Milieu Pronk het krakkemikkige schip aan de ketting leggen, waarna de bemanning anderhalf jaar niet van boord kon. Volgende maand zal de Sandrien worden gesloopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden