Asbestschip Otapan aangemeerd in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het asbestschip Otapan is maandag teruggekeerd in Nederland. Aan het eind van de middag meerde het schip aan in Amsterdam-Noord. De terugkeer van de Otapan trok zowel bij de sluizen van IJmuiden als langs het Noordzeekanaal veel belangstellenden.

De Otapan keerde terug van een reis naar Turkije, waar zij gesloopt zou worden. Dat ging echter niet door. De Turkse autoriteiten weigerden het schip toe te laten, omdat er veel meer asbest in de Otapan zat dan op de papieren stond aangegeven. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid als stofdeeltjes worden ingeademd. De stofdeeltjes kunnen ontstaan als het asbest wordt verbrand of verwerkt.

Protest

Greenpeace voer maandag met twee bootjes de tanker tegemoet. De milieuorganisatie wil met de escorte een signaal afgeven aan het ministerie van VROM, zei algemeen directeur Liesbeth van Tongeren.

Op een van de bootjes van de milieuorganisatie hangen spandoeken met de tekst 'Van Geel: nu Schoon schip maken'. Greenpeace wil de zaak na de ,,enorme hoeveelheid blunders'' van het ministerie van staatssecretaris Van Geel nauwlettend in de gaten houden.

,,Het duurt nu al tien weken. De sleepkosten bedragen al een half miljoen euro en we zijn nog geen millimeter opgeschoten naar een oplossing.'' Greenpeace neemt het Van Geel kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt. Volgens Van Tongeren heeft de staatssecretaris gezegd dat Turkije en andere landen rondom de Middellandse Zee niet meewerkten.

Een woordvoerder van Van Geel laat weten dat ,,bij het zoeken naar een oplossing voor de sloop en sanering van de Otapan een mens- en milieuwaardige manier van saneren altijd voorop heeft gestaan".

Zie ook: website Greenpeace Nederland

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden