Asbestgevaar KFOR-soldaten zeer gering

Het gezondheidsrisico voor de Nederlandse KFOR-soldaten die worden blootgesteld aan blauw asbest, is bijzonder klein. 'Het roken van één sigaret per dag is erger', meent prof.dr....

Van onze verslaggeefster

Hij doet zijn uitspraak op basis van informatie dat in het kamp van het geniebataljon in Prizren de concentratie asbest gemiddeld 3,5 keer hoger is dan het in Nederland toegestane maximum.

Van Leeuwen: 'De Nederlandse norm is gebaseerd op een levenslange blootstelling. Als je zou uitgaan van de situatie dat de KFOR-soldaten een jaar lang 24 uur per dag blootgesteld worden aan de gemeten asbestconcentratie, dan zou het gevaar voor hun gezondheid kleiner zijn dan het roken van één sigaret per dag.

'In feite is het gevaar nog minder, want ze zullen daar waarschijnlijk geen jaar blijven. Bovendien neemt Defensie maatregelen om verspreiding van het asbeststof tegen te gaan.'

Er is daarom volgens Van Leeuwen geen reden tot grote ongerustheid. Althans, voegt hij eraan toe, voor zover hij op grond van de informatie kan beoordelen. Bij het ministerie van Defensie heeft hij gevraagd om gedetailleerde gegevens, maar die heeft hij nog niet ontvangen.

Intussen hebben de vakbonden van militairen dinsdag overleg gevoerd met staatssecretaris Van Hoof van Defensie. Zij wilden weten welke maatregelen het ministerie neemt om de veiligheid van de soldaten te garanderen.

Het departement is volgens J. Golsteijn van de vakbond VMB geschrokken van de ontdekking dat zich concentraties blauw asbest op het terrein bevinden, en heeft snel maatregelen getroffen.

Het besmette gebied wordt natgehouden, de militairen zijn verplicht hun gezicht met stofkappen te beschermen, helikopters mogen er niet meer landen, voertuigen mogen hooguit stapvoets door het kamp rijden.

Tegelijkertijd is het departement bezig alternatieve locaties in de buurt van Prizren te zoeken, locaties zonder asbest of landmijnen. Op drie verschillende plekken zijn nu metingen verricht. Het is de bedoeling dat de 850 Nederlandse KFOR-militairen met spoed naar een andere plaats worden overgebracht. Als de meetresultaten goed zijn, kan de KFOR uiterlijk vrijdag verhuizen.

Zaterdag wordt voor de achterblijvers van de KFOR-soldaten een zogenoemde thuisfrontdag gehouden. Dan zullen asbestdeskundigen, artsen en medewerkers van arbodiensten familieleden van de KFOR-soldaten voorlichten over de eventuele risico's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden