Asbestclaim verjaart voorlopig niet bij Defensie

Het ministerie van Defensie zal voorlopig geen schadeclaims afwijzen van asbestslachtoffers op grond van de verjaringstermijn van dertig jaar. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Gmelich Meijling van Defensie gezegd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kabinet moet nog een standpunt innemen over de verjaringstermijn van asbestclaims. Meijling heeft het advies van de commissie-De Ruiter om de norm van dertig jaar te verruimen na een eerdere weigering overgenomen. De staatssecretaris heeft laten weten dat hij in het kabinet zal pleiten voor verruiming van de termijn. Mocht de regering de aanbevelingen van de commissie niet overnemen, dan zal Meijling geen beroep meer doen op de verjaringstermijn als dat geen precedenten schept voor andere ministeries.

Het onderzoek van De Ruiter geldt voor asbestslachtoffers van alle overheidsdiensten, maar de meeste klachten hebben betrekking op Defensie. Meijling erkende vorige maand dat zijn ministerie te weinig heeft gedaan om medewerkers in het NAVO-commandocentrum De Cannerberg te beschermen tegen asbest. Eén militair is daardoor in 1989 overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden