Asbest verantwoordelijk voor hoger kankerrisico Goor

Vrouwen uit Goor en omgeving hebben een vijf keer hogere kans op asbestkanker in hun longen dan andere Nederlanders. Voor mannen is dat twee keer. Dit komt door de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal in wegen en grond in het Twentse plaatsje....

Medewerkers van het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam deden onderzoek in Goor en omgeving. Van de vrouwen die tussen 1989 en 2003 bloot hebben gestaan aan asbest, hebben er vijftien aantoonbaar als gevolg daarvan longvlieskanker gekregen.

Voornaamste oorzaak van deze gevallen vormt het asbest dat is gebruikt voor de verharding van wegen, paden en erven in en rond Goor. Het afval kwam uit de Eternit fabriek. Inademing van vezels kan de longziekte asbestose, longkanker en mesothelioom (buik- of longvlieskanker) verzoorzaken.

De meeste inwoners van de gemeente Hof van Twente, waaronder Goor valt, kennen iemand die aan mesothelioom is overleden. De landelijke Vereniging Comité Asbestslachtoffers (VCA) vindt dat staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet zorgen dat de vrouwen in Goor dezelfde behandeling krijgen als de mensen die door hun werk of het werk van hun partner mesothelioom hebben gekregen.

Voor deze laatste slachtoffers is er een regeling voor financiële compensatie. De vrouwen uit Goor komen hier echter niet voor in aanmerking, omdat zij ziek zijn geworden door asbest uit het milieu. VCA-voorzitter T. De Bruin vindt dat onterecht. ‘Deze vrouwen worden geconfronteerd met een ziekte die alleen door asbest kan worden veroorzaakt en dat is gebeurd omdat de overheid jarenlang willens en wetens het storten van afvalmateriaal heeft toegestaan.’

Ook staatssecretaris van Geel van VROM is geschrokken van de uitkomsten en wil dat de Gezondheidsraad onderzoekt of de normen voor de toelaatbare risico's van asbest scherper moeten. Van Geel vindt dat Eternit moet meebetalen aan de sanering van gebieden met asbest. Het bedrijf weigert dat tot nu toe.

Het opruimen in Goor kost tientallen miljoenen. Volgens de gemeente is het grootste deel van Goor in kaart gebracht. Er zijn nog enkele witte vlekken, maar zij verwacht geen grote nieuwe verontreinigingen aan te treffen.

De drie locaties in Nederland waar op grote schaal asbest werd verwerkt zijn Asbestona in Harderwijk, de papierfabriek van Van Gelder en vloerbedekkingfabriek Forbo in Wormer en Eternit in Goor, fabrikant van dak-, gevelbekledings en bouwmaterialen.

Tweede-Kamerlid Van Velzen van de SP vroeg eind juli om een parlementaire enquête, omdat de overheid door lobbyen van de industrie decennia zou hebben gewacht met maatregelen tegen asbest. Uit onderzoek door de SP blijkt dat Eternit al in de jaren twintig van de vorige eeuw op de hoogte was van de gevaren van asbest.

Nederland verbood in 1993 het gebruik van asbest, maar de verwachting is dat de stof de komende 25 jaar nog 26.000 slachtoffers zal maken, stelt het Comité Asbestslachtoffers op zijn site.

Al in de jaren zestig kwamen de eerste bewijzen dat asbest ook zijn tol eist onder anderen dan mensen die in de asbestindustrie werkten. Ook indirecte en kortstondige contacten met asbest blijken fataal te kunnen zijn. Huisvrouwen die overals uitklopten en wasten worden ziek en ook kinderen en omwonenden van de bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden