Asbest Otapan mag in Rotterdam verwijderd worden

De rechtbank in Rotterdam verbiedt het verwijderen van asbest uit het schip Otapan niet. Verontruste bewoners uit de Rotterdamse wijken Heijplaat, Wielewaal en Oud-Charlois hadden om het stilleggen van de werkzaamheden gevraagd. Bovendien eisten zij dat het schip een andere ligplaats zou krijgen dat ver van het bewoonde gebied af ligt...

ANP

Rechter J. de Wildt legde dinsdag in een kort geding uit dat hij niet inhoudelijk over de kwestie kan beslissen. Hij kan alleen een formeel besluit van de overheid toetsen. In deze zaak heeft het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders geen beslissing genomen over het wel of niet toelaten van de Otapan. Daarbij hadden de bewoners bij de gemeente een bezwaarschrift moeten indienen, wat niet is gebeurd.

Regels
De gemeente hoefde ook geen toestemming voor het zeeschip te geven, omdat boten altijd in de haven mogen afmeren. Zij dienen zich daarbij wel aan alle regels van havenmeester Jaap Lems te houden. Pas als zij de voorwaarden die hen zijn gesteld overtreden, kan Lems ingrijpen. Bij de Otapan zag hij geen bezwaren. Het schip was welkom, aldus de havenmeester.

Volgens hem hoeven de bewoners ook niet bang te zijn. Het ministerie van VROM, dat eveneens was gedaagd, heeft strenge veiligheidseisen aan het werk gesteld. Bovendien ligt naar zijn mening het schip op flinke afstand van de bewoners.

Risico
Het college benadrukte ook nog eens dat zij zich nergens druk over hoeven te maken, al zei hij de onrustgevoelens van de bewoners te begrijpen. Slechts bij brand kunnen zij in theorie risico lopen, aldus de advocaat van de gemeente. Maar die kans is minimaal omdat alle brandbare delen al uit het schip zijn verwijderd.

Asbest zelf brandt niet, legde hij uit. Verder is dag en nacht een brandwacht aanwezig. Toezichthouders meten dagelijks de luchtkwaliteit en nemen monsters. ‘Wij hebben nog geen enkele onregelmatigheid tot nu toe vastgesteld’, aldus de raadsman van de gemeente.

Sanering
De helft van het asbest, ruim 35 ton, is al uit het zeeschip verwijderd. Als de werkzaamheden zo doorgaan hebben de saneerders het werk op 23 mei voltooid.

De Rotterdammers zijn het niet eens met de beslissing van de rechter. Zij gaan zich beraden over eventuele andere stappen. ‘Wij gaan deze week nog om tafel’, zei voorzitter Chris Oskam van de bewonersvereniging Oud-Charlois.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden